20 dec.

„Brexit” a fost adăugat în Oxford English Dictionary

Termenul „Brexit” circulă de cel puţin cinci ani, dar după votul din 2016 al Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, Oxford English Dictionary a decis că acest cuvânt şi-a câştigat un loc oficial în tomul său. Definiţia oficială a dicţionarului privind substantivul este: „retragerea (propusă) a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi procesul politic asociat acesteia”.

În luna decembrie s-au anunţat termenii incluşi în dicţionar, dintre aceştia făcând parte „Brexit”, împreună cu echivalentul său grecesc „Grexit”, dar şi „glam-ma”, „verklempt” şi mulţi alţii.

Craig Leyland, editor senior OED, a scris:

Includerea termenului „Brexit” printre termenii adăugaţi în luna decembrie după cinci ani de folosire este extrem de neobişnuită. Viteza cu care a devenit recunoscut şi folosit la scară largă este impresionantă, alimentată de faptul că umple un spaţiu gol din limba noastră şi importanţa crescândă a fenomenului pe care-l descrie. Termenul a fost folosit la scară globală în 2016, ziarele din întreaga lume l-au folosit ca să descrie referendumul, ştiind că cititorii vor înţelege sensul acestora indiferent de limba pe care o vorbesc.

Leyland a mai adăugat:

Nu doar că acest cuvânt s-a răspândit, dar s-a şi înmulţit, începând să apară alţi termeni din familia acestuia: „Brexiteer”, „Brexiter”, „Brexit” (cu funcţie de verb). Cuvântul s-a răspândit lingvistic, dând naştere termeni noi cu viteză, chiar dacă unii – „Bregret”, „Bremorse”, „Brexodus” – păreau să se străduiască din greu şi nici unul nu a dovedit suficientă durabilitate să intre în OED.

Printre termenii adăugaţi în luna decembrie se află şi „Grexit”, definit ca un termen pentru retragerea potenţială a Greciei din uniunea monetară a zonei euro.

Dintre termenii adăugaţi la OED mai fac parte şi:

  • get your freak on (v): a se angaja într-o activitate sexuală, mai ales de natură neconvenţională sau fără inhibiţii şi a dansa, mai ales într-o manieră dezinhibată, sălbatică sau exuberantă;
  • glam-ma (s): o bunică glamour;
  • verklempt (v): a fi copleşti de emoţie;
  • YouTuber (s): utilizator frecvent al website-lui de video-sharing YouTube, mai ales acea persoană care produce şi apare în videoclipuri pe site.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro