03 apr.

Limba şi cultura română pentru străini la Braşov

Institutul Cultural Român organizează cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Braşov, cetatea transilvană de secol XII. Spaţiu multicultural, Braşovul (Corona, Kronstradt, Brassó) are renumele unui mare centru comercial medieval, dar şi al unui „bastion” cultural şi academic.

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor”, Grupul de Iniţiativă Locală „Coron”, Opera din Braşov.

Structura programului:

A. Cursuri intensive de limba română

1. Nivel introductiv – acest nivel are ca obiectiv dobândirea abilităţilor de formulare, exprimare şi înţelegere a unor propoziţii elementare pentru comunicarea în situaţii uzuale, precum şi utilizarea formulelor de politeţe.
2. Nivel mediu – cursurile din acest modul îşi propun să dezvolte abilităţile de exprimare existente, cu ajutorul exerciţiilor practice de utilizare a limbii romane.
3. Nivel avansat – cursanţii acestui nivel îşi vor perfecţiona abilităţile de a formula, în scris şi oral, păreri şi gânduri proprii, folosind subtilităţi de exprimare. Nivelul avansat va cupinde cursuri de stilistică, semantică, lexic, morfologie, corectitudine gramaticală şi va fi dublat de ateliere de scriere creativă.

Cursurile de limba română sunt predate după o programă flexibilă, adaptată cerinţelor şi necesităţilor cursanţilor, alternând lecţii de gramatică şi vocabular, activităţi şi aplicaţii practice, individuale şi de grup pentru dezvoltarea fluenţei în comunicare şi pentru consolidarea structurilor gramaticale învăţate. Suportul de curs include pe lângă manuale şi texte de literatură, istorie, folclor, articole din presa cotidiană, mijloace de comunicare audio-video.

Pentru ridicarea nivelului de eficienţă a cursurilor de limba română, participanţii sunt încadraţi în grupe de studiu pe baza unui test iniţial de competenţă lingvistică. Fiecare grupă de studiu este compusă din aproximativ 10-12 cursanţi.

Pentru predarea orelor de limba română, Institutul Cultural Român invită profesori români, cu studii de specialitate. Aceştia sunt selecţionaţi pe baza competenţei şi a experienţei profesionale, dar şi pentru atitudinea prietenească, entuziasmul şi răbdarea de care dau dovadă. Cadrele didactice provin de la Universitatea din Bucureşti şi de la Universitatea Transilvania din Braşov.

La terminarea cursurilor, participanţii vor susţine un test de competenţă lingvistică (la nivel scris şi oral), în urma căruia pot obţine un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române. Cursanţii care au frecventat cel puţin 90% din orele de curs vor primi un atestat de participare.

B. Cursuri de cultură şi civilizaţie românească pe teme de istorie locală, literatură, tradiţii transilvane, cinematografie, politică şi jurnalism

Cursurile, susţinute în limbă engleză, sunt recomandate tuturor celor care doresc să aprofundeze aspecte ale culturii şi civilizaţiei româneşti. Cursurile sunt susţinute de profesori universitari, cercetători, personalităţi ale vieţii publice bucureştene şi braşovene sau de profesionişti cu o îndelungată experienţă în domeniu.

C. Ateliere de creaţie

1. Scriere creativă
2. Dans de societate secolul al XIX-lea
2. Modelaj în lut
3. Costume de epocă

Locul de desfăşurare a cursurilor este Facultatea de Litere (Corpul M) de la Universitatea Transilvania din Braşov. Atelierele de creaţie au loc la Muzeul „Casa Mureşenilor”, Casa Memorială Ştefan Baciu şi la Opera din Braşov.

Deschiderea oficială a cursurilor va avea loc în ziua de 13 iulie 2008. Cursurile se vor încheia în data de 1 august 2008. În fiecare zi de curs (de luni până vineri), între orele 10:00 si 14:00, vor avea loc 4 ore de limba română, cu o durată de 50 de minute fiecare. Conferinţele de cultură şi civilizaţie românească şi atelierele de creaţie vor avea loc după-amiaza în intervalul orar 15:00-18:00.

Cazarea (în camere single sau duble) se va face la hoteluri de trei stele din Braşov şi este asigurată din data de 13 iulie, începând cu ora 12:00 până în 2 august, ora 12:00. Micul dejun va fi servit la fiecare dintre locaţiile de cazare în timp ce dejunul şi cina au loc la restaurantul hotelului. Înregistrarea participanţilor are loc duminică – 13 iulie 2008, la recepţia hotelului.

Programul de documentare culturală:
– De două ori pe săptămână vor avea loc vizionari de filme româneşti; producţii ale celor mai buni cineaşti ai momentului, premiaţi la marile festivaluri europene de film.
– Sâmbăta şi duminica se vor organiza excursii de documentare în Vechea Cetate a Braşovului, cetăţile fortificate săseşti Hărman, Prejmer, Viscri, castelul Bran, cetatea Rupea, Casa Memorială „Cezar Petrescu” din Buşteni, Complexul Peleş Sinaia (Peleş, Pelişor, Foişor), Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, localitatea Şinca Nouă (eveniment organizat în cadrul Programului „Ultimii rapsozi”, serii de muzică tradiţională românească cu public, destinate să familiarizeze publicul citadin cu folclorul autentic). Aceste vizite beneficiază de comentariile avizate a unor tineri istorici, sociologi, muzicologi şi istorici de artă, specializaţi în cercetarea zonei, a istoriei, tradiţiilor şi cadrului socio-cultural şi etnografic de execepţie păstrat în această zonă a României. De asemenea, vor avea loc vizite şi concursuri cu teme istorice şi antropologice în Vechea Cetate a Braşovului, precum şi în zona turnurilor fortificate.

Ateliere de dans de societate (în special dansul Romana, la modă în familiile braşovene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea) vor fi coordonate de un coregraf de la Opera din Braşov şi vor beneficia de exemplificări oferite de dansatori profesionişti.

Vârsta minimă de înscriere a participanţilor este de 18 ani. Pentru înscriere şi mai multe informaţii puteţi scrie la mona@icr.ro

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro