03 feb.

Drepturile traducătorilor literari

Institutul Cervantes din Bucureşti organizează miercuri, 4 februarie 2009, de la ora 18:00, la Librăria Cărtureşti din Bulevardul Magheru, o discuţie despre drepturile traducătorilor literari.

În Spania, traducerile literare se plătesc conform unui tarif minimal stabilit între Asociaţia Traducătorilor şi Asociaţia Editorilor din Spania, traducătorii beneficiind şi de procent din vânzări şi de numeroase alte fonduri ce provin din taxa pe copia privată sau din drepturile de autor. De asemenea, Asociaţia Traducătorilor, ca secţiune autonomă a Asociaţiei Colegiale a Scriitorilor (echivalentul Uniunii Scriitorilor din România), acordă consultanţă juridică traducătorilor, oferă modele de contracte, funcţionează ca bază de date pentru edituri, sprijină activitatea traducătorilor prin cursuri şi rezidenţe de lucru.

În Spania, tariful mediu pentru o pagină de traducere literară este de 12 euro, iar la nivel european (conform unui raport recent al Uniunii Europene), media pe pagina literară tradusă este de 19 euro, ajungând în ţări ca Norvegia la 31 de euro sau în Anglia la 34 de euro. În România, o pagină de traducere literară se plăteşte în medie cu 3 euro.

La discuţia de la Cărtureşti vor participa Ismael Attrache şi Andrés Ehrenhaus, ca şi traducători, scriitori, editori şi jurnalişti români. Întâlnirea va fi moderată de Luminiţa Marcu.

Ismael Attrache a tradus din opera lui R.L. Stevenson, Willa Cather, Jonathan Swift şi a colaborat cu edituri prestigioase spaniole ca Alba, Alfaguara, El Aleph, El Cobre, Debate, Egales, Sexto Piso, Suma de Letras şi Siruela. Din 2007, face parte din comitetul director al Asociaţiei Traducătorilor din Spania.

Andrés Ehrenhaus este vicepreşedinte al Asociaţiei Traducătorilor din Spania şi a tradus din opera lui Poe, Shakespeare, Kerouac, Wilde, Aldiss, Dantec, van Sant şi Sutcliffe. Este, de asemenea, prozator, iar în prezent lucrează la o nouă versiune în spaniolă a „Sonetelor” lui Shakespeare.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro