a (se) reduce
Verbul a (se) reduce are câteva sensuri generale şi câteva specializate. Aşa cum se întâmplă uneori în dicţionare, semnificaţiile lui se lămuresc prin sinonimii: înseamnă, mai întâi de toate, a (se) diminua, a (se) împuţina, a (se) mici, a (se) micşora, a scădea (ca proporţii, cantitate, intensitate) ori a limita, a (se) restrânge, a (se) mărgini. Antonimele sunt, şi ele, destul de numeroase – a adăuga, a amplifica, a (se) mări, a (se) spori.
În domeniul topografic, înseamnă „a micşora dimensiunile unei hărţi, ale unei piese etc., păstrând aceleaşi proporţii între elementele componente; a reproduce la dimensiuni mai mici”. În matematică, se foloseşte în capitolul fracţiilor – a reduce o fracţie înseamnă „a suprima factorii comuni de la numitor şi de la numărător”, adică a simplifica. Iar în chimie, termenul se referă la „a scoate oxigenul dintr-o combinaţie cu ajutorul unui agent chimic”.
Dintre expresii, destul de des se foloseşte a reduce pe cineva la tăcere, adică „a face pe cineva să nu mai spună nimic”, fiind oarecum echivalentă cu a constrânge, a obliga, a sili. Şi, până la urmă, dincolo de toate, se pot reduce raţii ori cheltuieli, se pot reduce numere de orice fel, se pot reduce spaţii ori terenuri, se poate reduce durata zilelor ori a nopţilor (după anotimp), se poate reduce valoare ori preţ, pedeapsă şi sentinţă. Şi totul la nimic.
Zilele astea am avut reduceri pe-ntrecute. La multe produse din galantare, de care aveam sau n-aveam nevoie! Lumea nu rezistă la chilipiruri, iar pusă în faţa unor preţuri mici scrise mare, îşi uită toate spaimele şi dă buzna, călcându-se în picioare. Mie exact asta nu-mi place la reducerile astea: că e multă lume. Un singur lucru mi-am luat de Black Friday: bilet la un concert pe care voiam să-l văd. Am prins o categorie mai bună la banii pe care îmi pusesem în cap să-i dau şi totul s-a desfăşurat online, din liniştea comodă a camerei mele… Ura.