18 sept.

a (se) porni

Verbul a (se) porni a ajuns la noi din slava veche și are extrem de multe semnificații, datorită utilizării sale la scară largă. Probabil cea mai cuprinzătoare definiție are în vedere acțiunea de „a pleca din locul în care se află, a se pune în mișcare, părăsind locul inițial, a se îndrepta spre ceva”, semnificația presupunând, prin extindere de sens, același lucru cu verbul a merge. Celălalt sens foarte utilizat este „a se apuca să facă ceva, a începe o acțiune de o durată oarecare”.

De asemenea, termenul se poate folosi despre mijloace de locomoție sau obiecte care se deplasează – „a (se) pune în mișcare”, despre fenomene ale naturii – „a se declanșa, a se dezlănțui”, despre mașini, motoare etc. – „a începe să funcționeze ori a pune în funcțiune” ori despre stări – „a aduce (în mod intenționat) într-o stare de iritare, îndemnând la acțiuni dușmănoase”.

Dintre sinonime, în funcție de context, dicționarele menționează pe a (se/o) apuca, a ațâța, a conduce, a demara, a (se) dezlănțui, a (se) duce, a expedia, a incita, a iniția, a instiga, a izbucni, a îmboldi, a începe, a îndemna, a întărâta, a (se) mișca, a pleca, a prinde, a provoca, a (se) pune, a purcede, a stârni, a stimula, a trimite. Sunt foarte interesante și expresiile în care se folosește: a porni cu stângul, a porni cu dreptul, a porni judecată, a porni grea, a porni de la lingură.

Din când în când, în cariera de profesor trebuie să închizi capitole esențiale din viața ta și să pornești la drum într-o altă formulă. Sunt multe situații de genul acesta, dar mă voi opri la una dintre ele, prin care trec acum, la început de an școlar: sunt dirigă la a V-a. Copiii ăștia nou-nouți vin la pachet cu alte emoții, alte cunoștințe, alte obiceiuri, alte așteptări, alte visuri. Și – nu mai puțin important – cu alți părinți. Și întâlnirea cu ei seamănă, de fiecare dată, cu o nouă aruncare în gol, sperând să găsești, dedesubt, plasa de siguranță. Pentru că tu ești același – poate doar un pic mai bătrân.

Sigur, se poate discuta despre asta în orice moment în care intri prima dată într-o clasă, dar dirigenția presupune, totuși, un tip aparte de relație. Și e greu să te ridici, de fiecare dată, la înălțimea așteptărilor, mai ales dacă vii după un învățător de excepție. Îți impui o atitudine corectă și onestă față de ei, îndepărtezi orice impuls de a te preface că ești mai bun decât ești cu adevărat, zâmbești și glumești mult, dar stabilești de la început regulile. Și-ți pui un pic sufletul pe tavă, având încredere că totul va fi bine. Ca într-o dragoste nouă.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) declanșa: Verbul a (se) declanșa este un neologism venit din franceză – déclencher, având valoare reflexivă ...
  • a (se) sprijini: Verbul a (se) sprijini este derivat al substantivului neutru sprijin, și are un singur sens ...
  • a (se) începe: Verbul a (se) începe are două semnificaţii principale, pe baza cărora se construiesc toate celelalte ...
  • a (se) ghida: Verbul a (se) ghida vine din limba franceză (guider) și înseamnă „a imprima o anumită ...
  • a compensa: Verbul a compensa este mai bogat decât pare la prima vedere, în principal, datorită faptului ...

© 2024 blog.ro-en.ro