25 mart.

900 de termeni noi adăugaţi la Oxford English Dictionary

Aproximativ 900 de termeni noi au fost adăugaţi în OED luna aceasta. După prima evaluare a acestui an, printre termenii incluşi se numără “bestie” (prietenul cel mai bun al unei persoane), “bookaholic” (persoană care achiziţionează cărţi fără se controleze) şi “honky-tonker” (persoană care deţine sau frecventează un bar ori un club de noapte ieftin).

Unele cuvinte au o importanţă mai mare drept urmare a realizărilor personale. “Scissor-kick” a fost probabil adăugat ca urmare a golului anului, marcat de Zlatan Ibrahimovic în 2012 contra Angliei.

Printre termeni se numără şi câţiva mai puţin cuminţi, cum ar fi “cuntish”, “cunt lapper”, “cunt-bitten” şi “cunt-sucker”. Reprezintă o surpriză introducerea în dicţionar a acestui grup de termeni, consideraţi prea ofensatori de către majoritatea publicaţiilor, dar şi o victorie pentru unele grupări feministe.

Editorul Fiona McPherson, responsabilă de alegerea cuvintelor alături de echipa sa formată din nouă persoane, a spus că sarcina lor este pur obiectivă. Un termen care a fost în uz comun timp de 10 ani – în romane, reviste sau ziare – trebuie să fie adăugat pe baza acestui criteriu. Fiona McPherson a declarat: “În acest caz, principalii termeni introduşi nu au fost noi, ci datează din timpuri medievale.” Prima atestare a folosirii cuvântului “cunt” o reprezintă denumirea unei străzi din Oxford. Înainte de a fi rebotezată Magpie Lane, şoseaua care se întinde în spatele lui Oriel College de pe Oxford High Street se numea Grope Cunt Lane.

Fiona McPherson a spus: “Trebuie să fim foarte obiectivi în ceea ce priveşte termenii noi, iar dacă unul dintre aceştia este în folosinţă, îl adăugăm. Ne asigurăm că-l etichetăm drept “termen de argou” ca oamenii să ştie că sunt cuvinte ofensatoare şi nu termeni cu care să-ţi piperezi vocabularul. Tratăm aceşti termeni ca pe oricare alţii.”

Într-o notă mai puţin nepoliticoasă au fost incluse câteva variaţiuni pe marginea cuvântului „science”, dintre care amintim “sciency”, “scientifical method”, “scientificness”, “Scientological” şi “scientometrics”.

Alături de noii termeni introduşi în dicţionar, s-au revizuit şi alţii. Cuvântului “book” i s-a acordat 26 de utilizări noi, printre care “book critic”, “book launch” şi “book smarts”.

Şi sensurile cuvântului “honey” au fost extinse, incluzând printre ele “honey bunny”, “honey-glazed” şi “honeyfuggling” (cu sensul de arătare a afecţiunii în public).

Derivatele lui “wacky” – “wackadoo” şi “wackadoodle” – sunt termeni noi, folosiţi pentru a descrie persoane excentrice.

Printre cele mai interesante definiţii ale lunii martie 2014 se numără:

  • bathroom break (s.): scurtă perioadă de timp în cadrul unei activităţi (de obicei o perioadă prescrisă sau limitată) pentru a merge la toaletă.
  • beatboxer (s.): interpret care foloseşte efecte vocale (amplificate) pentru a imita sunetele şi ritmurile muzicii hip-hop.
  • bestie (s.): cel mai bun prieten al unei persoane; un prieten foarte apropiat.
  • bookaholic (s.): un cititor avid şi prolific; cumpărător obsedat de achiziţia cărţilor.
  • crap shoot (s.): situaţie care are legătură cu nesiguranţa, riscul sau imprevizibilul.
  • cuntish (adj., argou vulgar): nesuferit, foarte neplăcut, extrem de enervant.
  • dead white male (s.): scriitor, filozof, etc. decedat, de rasă caucaziană, a cărui supremaţie este pusă în antiteză cu semnificaţia sa culturală şi atribuită bazelor istorice ale sexului şi grupului său etnic.
  • DIYer (s.): persoană care se angajează de una singură în finalizarea activităţilor; un amator (în construcţii, reparaţii etc).
  • do-over (s.): o situaţie sau ocazie de a face ceva pentru a doua oară după o primă încercare eşuată sau nesatisfăcătoare.
  • honky-tonker (s.): persoană care deţine, lucrează în, sau frecventează un bar sau un club de noapte de proastă calitate unde se cântă muzică country.
  • scissor-kick (v): a realize o lovitură care implică forfecarea picioarelor prin aer, ca în cazul înotului sau fotbalului.
  • wackadoodle (adj.): căpiat, nebun; excentric.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro