25 aug.
! ambiguu are acum două pronunții și două despărțiri corecte în silabe (am-bi-guu/am-bi-gu-u) – adică ultimul u poate fi și semivocală, și vocală; observația este valabilă doau pentru masculinul singular al adjectivului, al cărui pluralul se desparte am-bu-gui, în timp ce femininul nu renunță la hiat: am-bi-gu-ă (cu pluralul am-bi-gu-e)
! ambii trece și el în clasa pronumelui (ca și !amândoi); femininul este ambele, iar formele de genitiv sunt ambilor / ambelor (poate avea și valoare adjectivală)
+ ambulanțier apare ca noutate, având atât valoare adjectivală, cât și substantivală; pluralul este ambulanțieri, iar femininul este ambulanțieră-ambulanțiere
+ ameliorator (a-me-li-o-ra-tor) primește o valoare morfologică nouă – este menționat și ca substantiv masculin cu pluralul amelioratori
+americano – nord-coreean este un compus nou, adjectiv cu pluralul americano – nord-coreeni și femininul americano – nord-coreeană (plural americano – nord-coreene / precum în structura relațiile americano – nord-coreene)
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
18 aug.
+ amantlâc apare ca noutate, termen din registrul familiar ce are două despărțiri corecte în silabe (a-man-tlâc/a-mant-lâc), substantiv neutru cu pluralul amantlâcuri
+ amar primește două valori noi (pe lângă cea adjectivală și substantivală); poate fi interjecție în structuri de tipul „Vai și-amar de el!”, dar și adverb – „Suferă amar.”
! amatorism este substantiv neutru folosit în registrul familiar, care primește acum și formă de plural – amatorisme
+ amazonian este și el nou, adjectiv masculin cu pluralul amazonieni și femininul amazoniană-amazoniene
! amândoi își schimbă valoarea morfologică – nu mai este numeral colectiv, ci pronume (Amândoi au venit.) sau adjectiv pronominal (Elevii amândoi au promovat.); formele de genitiv-dativ sunt amânduror (dacă este antepus) / amândourora (în celelalte situații)
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
11 aug.
! alunică se folosește rar și rămâne cu o singură formă (DOOM2 menționa și varianta alunea); substantivul feminin are genitiv-dativul alunelei și pluralul alunele
! alzheimer păstrează pronunția germană alțhaĭmăr; este substantiv neutru care se articulează alzheimerul; ca variantă, se folosește structura boala (lui) Alzheimer, locuțiune substantivală cu genitiv-dativul bolii (lui) Alzheimer. Pe de altă parte, *Alzheimer (medic german) apare ca noutate, substantiv propriu cu aceeași pronunție.
! amalgam rămâne cu o singură formă de plural – amalgamuri (acceptat anterior, în DOOM2, amalgame dispare)
! la aman apare cu sens diferit de cel interjecțional (iertare! îndurare!); funcționează ca locuțiune adjectivală sau adverbială, în structuri de tipul a fi / a ajunge / a lăsa la aman (adică la strâmtoare, la nevoie)
! amanet (obiecte) este substantiv neutru cu pluralul amanete (forma amaneturi, acceptată de DOOM2, nu mai apare acum)
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!
04 aug.
+ Alteța Sa Regală este prima dintre formulele reverențioase nou introduse de DOOM3, structură alcătuită din locuțiune pronominală și adjectiv (la fel ca și următoarele, pe care le vom enumera); are genitiv-dativul Alteței Sale Regale, se abreviază ASR. Celelalte formule menționate sunt +Alteța Voastră Regală, +Alteța Regală, +Altețele Lor Regale (AALLRR), +Altețele Voastre Regale. Cele care suferă modificări față de DOOM2 sunt !Altețele Lor… și !Altețele Voastre – locuțiuni pronominale cu formă pentru plural. Structurile pot fi – sau nu – urmate de substantivele Principesa/Principele și de prenume.
! altfel (echivalent cu „în alt mod”, „în caz contrar”) are valoare de adjectiv invariabil („școala altfel”) sau de adverb („a procedat alfel”, „altfel mă supăr”). Fără a fi înregistrate ca noutăți, dar pentru că sunt importante, amintim de altfel (=de altminteri) – locuțiune adverbială, și altfel de (=diferit) – locuțiune adjectivală (altfel de oameni).
+ alt fel de (cu sensul de „fel diferit”, în structura „un alt fel de mâncare”) este o structură nesudată, alcătuită din adjectiv pronominal nehotărât + substantiv neutru + prepoziție. Asemănător, secvența + de alt fel (=de alt soi) este alcătuită din prepoziție + adjectiv pronominal nehotărât + substantiv neutru.
! alto suferă o modificare atunci când are valoare substantivală – a devenit neutru (nu masculin, cum era trecut în DOOM2)
! altocumulus, substantiv masculin, are acum și formă de plural – altocumuluși („formație de nori situată la altitudinea medie de 6 000 m, cu aspect de pături de culoare albă sau cenușie”). Aceeași modificare și pentru !altotratus („formație de nori situată la o altitudine medie de 6 000 m, care se prezintă ca un strat dens și uniform, de culoare cenușie sau albăstruie, cu aspect fibros sau ușor striat”), substantiv masculin cu pluralul altostratuși.
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!