Arhiva pentru august, 2022

25 aug.

DOOM 3: ambiguu – americano – nord-coreean

! ambiguu are acum două pronunții și două despărțiri corecte în silabe (am-bi-guu/am-bi-gu-u) – adică ultimul u poate fi și semivocală, și vocală; observația este valabilă doau pentru masculinul singular al adjectivului, al cărui pluralul se desparte am-bu-gui, în timp ce femininul nu renunță la hiat: am-bi-gu-ă (cu pluralul am-bi-gu-e)

! ambii trece și el în clasa pronumelui (ca și !amândoi); femininul este ambele, iar formele de genitiv sunt ambilor / ambelor (poate avea și valoare adjectivală)

+ ambulanțier apare ca noutate, având atât valoare adjectivală, cât și substantivală; pluralul este ambulanțieri, iar femininul este ambulanțieră-ambulanțiere

+ ameliorator (a-me-li-o-ra-tor) primește o valoare morfologică nouă – este menționat și ca substantiv masculin cu pluralul amelioratori

+americano – nord-coreean este un compus nou, adjectiv cu pluralul americano – nord-coreeni și femininul americano – nord-coreeană (plural americano – nord-coreene / precum în structura relațiile americano – nord-coreene)

18 aug.

DOOM 3: amantlâc – amândoi

+ amantlâc apare ca noutate, termen din registrul familiar ce are două despărțiri corecte în silabe (a-man-tlâc/a-mant-lâc), substantiv neutru cu pluralul amantlâcuri

+ amar primește două valori noi (pe lângă cea adjectivală și substantivală); poate fi interjecție în structuri de tipul „Vai și-amar de el!”, dar și adverb – „Suferă amar.

! amatorism este substantiv neutru folosit în registrul familiar, care primește acum și formă de plural – amatorisme

+ amazonian este și el nou, adjectiv masculin cu pluralul amazonieni și femininul amazoniană-amazoniene

! amândoi își schimbă valoarea morfologică – nu mai este numeral colectiv, ci pronume (Amândoi au venit.) sau adjectiv pronominal (Elevii amândoi au promovat.); formele de genitiv-dativ sunt amânduror (dacă este antepus) / amândourora (în celelalte situații)

11 aug.

DOOM 3: alunică – amanet

! alunică se folosește rar și rămâne cu o singură formă (DOOM2 menționa și varianta alunea); substantivul feminin are genitiv-dativul alunelei și pluralul alunele

! alzheimer păstrează pronunția germană alțhaĭmăr; este substantiv neutru care se articulează alzheimerul; ca variantă, se folosește structura boala (lui) Alzheimer, locuțiune substantivală cu genitiv-dativul bolii (lui) Alzheimer. Pe de altă parte, *Alzheimer (medic german) apare ca noutate, substantiv propriu cu aceeași pronunție.

! amalgam rămâne cu o singură formă de plural – amalgamuri (acceptat anterior, în DOOM2, amalgame dispare)

! la aman apare cu sens diferit de cel interjecțional (iertare! îndurare!); funcționează ca locuțiune adjectivală sau adverbială, în structuri de tipul a fi / a ajunge / a lăsa la aman (adică la strâmtoare, la nevoie)

! amanet (obiecte) este substantiv neutru cu pluralul amanete (forma amaneturi, acceptată de DOOM2, nu mai apare acum)

04 aug.

DOOM 3: Alteța Sa Regală – altotratus

+ Alteța Sa Regală este prima dintre formulele reverențioase nou introduse de DOOM3, structură alcătuită din locuțiune pronominală și adjectiv (la fel ca și următoarele, pe care le vom enumera); are genitiv-dativul Alteței Sale Regale, se abreviază ASR. Celelalte formule menționate sunt +Alteța Voastră Regală, +Alteța Regală, +Altețele Lor Regale (AALLRR), +Altețele Voastre Regale. Cele care suferă modificări față de DOOM2 sunt !Altețele Lor… și !Altețele Voastre – locuțiuni pronominale cu formă pentru plural. Structurile pot fi – sau nu – urmate de substantivele Principesa/Principele și de prenume.

! altfel (echivalent cu „în alt mod”, „în caz contrar”) are valoare de adjectiv invariabil („școala altfel”) sau de adverb („a procedat alfel”, „altfel mă supăr”). Fără a fi înregistrate ca noutăți, dar pentru că sunt importante, amintim de altfel (=de altminteri) – locuțiune adverbială, și altfel de (=diferit) – locuțiune adjectivală (altfel de oameni).

+ alt fel de (cu sensul de „fel diferit”, în structura „un alt fel de mâncare”) este o structură nesudată, alcătuită din adjectiv pronominal nehotărât + substantiv neutru + prepoziție. Asemănător, secvența + de alt fel (=de alt soi) este alcătuită din prepoziție + adjectiv pronominal nehotărât + substantiv neutru.

! alto suferă o modificare atunci când are valoare substantivală – a devenit neutru (nu masculin, cum era trecut în DOOM2)

! altocumulus, substantiv masculin, are acum și formă de plural – altocumuluși („formație de nori situată la altitudinea medie de 6 000 m, cu aspect de pături de culoare albă sau cenușie”). Aceeași modificare și pentru !altotratus („formație de nori situată la o altitudine medie de 6 000 m, care se prezintă ca un strat dens și uniform, de culoare cenușie sau albăstruie, cu aspect fibros sau ușor striat”), substantiv masculin cu pluralul altostratuși.

© 2024 blog.ro-en.ro