! penalty / penalti (pe-nal-ti) este un anglicism care are, la noi, două forme corecte; este substantiv neutru care se articulează penalty-ul/penaltiul, cu pluralul penalty-uri/penaltiuri
! peninsular are două despărțiri corecte în silabe: pe-nin-su-lar/pen-in-su-lar; este adjectiv masculin cu pluralul peninsulari și femininul peninsulară-peninsulare. Din aceeași familie lexicală, !peninsulă suferă aceeași modificare: se desparte pe-nin-su-lă/pen-in-su-lă.
! penița-bungeacului este numele unei plante; substantivul feminin se articulează acum peniței-bungeacului
! penny este denumirea englezească a unei monede; este substantiv masculin, se articulează penny-ul și are pluralul penny (articulat penny-i)
* Pentagon (sediul Departamentului Apărării al SUA) este substantiv propriu neutru
Verbul a (se) erija vine din franceză – ériger, și este un reflexiv urmat de determinări introduse prin prep. „în”. Înseamnă, în primul rând, „a-și atribui fără niciun drept o situație, un rol care conferă autoritate, a se da drept…, a voi să treacă drept…” sau, cu alte cuvinte, „a-și aroga ilegal o autoritate”.
La origine, termenul provine dintr-un latinesc erigo, erigere – a înălța. De aici, în registrul vechi, verbul se folosea cu referire la statui și monumente, însemnând „a așeza în poziție verticală”, sau la un așezământ, o instituție, fiind echivalent cu a întemeia, a institui, a crea; un alt sens arhaic se referă, pur și simplu, la „a ridica la o condiție superioară”.
Plecând din latină și trecând prin franceză, ceea ce surprinde este conotația negativă spre care s-a deplasat sensul cuvântului. Înălțarea este doar aparentă, dorită și pretinsă, dar fără fundament și fără niciun drept. Alte două sunt elementele de sens care atrag atenția: este vorba despre o pretenție a celui care face acțiunea, iar miza este câștigarea autorității.
Pentru că – nu-i așa? – autoritatea este cu adevărat greu de câștigat. Pare, prin urmare, logică încercarea de a crea aparența că o ai. Chiar dacă, în adevăr, nu ești în stare să o câștigi.