29 oct.
Un puşti se întoarce în casă, iar mama îl întreabă:
– Ce ai meşterit toată după-amiaza în garaj?
– Profesorul meu spune că manualele noastre sunt un covor magic, care ne va duce prin toată lumea. Aşa că le-am montat centuri de siguranţă.
Publicat de Lucian Velea in Bancuri, Umor
Comenteaza! Recomanda!
29 oct.
Cu grijă, să nu vă iasă în faţă
Publicat de Lucian Velea in Nume, Umor
Comenteaza! Recomanda!
28 oct.
! dagherotip (strămoşul aparatului de fotografiat, inventat de Louis-Jacques Daguerre) este un substantiv neutru care păstrează o singură formă grafică (anterior era corect daghereotip) şi primeşte formă de plural – dagherotipuri. Acestui termen i se alătură substantivul feminin !dagherotipie, articulat dagherotipia, cu genitiv-dativul dagherotipiei şi pluralul dagherotipii (N.B. Articolul din DOOM2 are o greşeală.)
! dáimio (dai-mi-o) – nume dat feudalilor japonezi care şi-au pierdut privilegiile după revoluţia din 1868 – este un substantiv masculin care anterior apărea cu invariabil; acum i se precizează pluralul – daimio (!)
! dakota (nume etnic) este substantiv masculin şi feminin, singular şi plural. Tot astfel se numeşte şi limba vorbită de aceştia – *dakota, cu genitiv-dativul dakotei. Aceste substantive comune vin de la cel propriu, *Dakota (nume de loc), feminin cu genitiv-dativul Dakotei.
* dal segno vine din italiană, cu pronunţia gn=nĭ şi silabaţia se-gno; este locuţiune adverbială, abreviată D.S.
* Damasc este nume de loc, substantiv propriu neutru
Publicat de Iulia Muşat in Limba română, Ortografie
Comenteaza! Recomanda!