22 oct.

DOOM 2: maidanez – majoretă

* maidanez este un termen din registrul familiar, adjectiv masculin cu pluralul maidanezi și femininul maidaneză-maidaneze

! Maiestate / Majestate apare ca termen de adresare, substantiv feminin în vocativ, cu două forme acceptate. Funcționează în structuri precum !Maiestatea Sa / Majestatea Sa (abreviat M.S., cu pluralul Maiestățile Lor / Majestățile Lor), !Maiestatea Ta / Majestatea Ta sau !Maiestatea Voastră / Majestatea Voastră, dar și nou apăruta formulă *Maiestățile Voastre / Majestățile Voastre – toate fiind locuțiuni pronominale.

* maiestuozitate (ma-ies-tu-o-zi-ta-te) este substantiv feminin cu genitiv-dativul maiestuozității

! mai-mult-ca-perfectul are grafie nouă, cu folosirea cratimei; substantivul neutru se articulează mai-mult-ca-perfectul

* majoretă este substantiv feminin cu genitiv-dativul majoretei și pluralul majorete

19 mai

Apelativul neutru „Mx.” a fost inclus în Oxford English Dictionary

Lingviştii au dezbătut multă vreme modelele lingvistice presctiptive şi descriptive. Un dicţionar descrie cuvinte pe care le folosim deja sau prescrie cum să le folosim?

Titlul neutru „Mx.”, care era folosit deja de în formulare guvernamentale şi de către băncile din Marea Britanie când Oxford English Dictionary (OED) s-a decis să-l adauge, e un exemplu perfect de model descriptiv. Dicţionarul a observat dorinţele comunităţii care militează pentru un apelativ politicos care nu obligă pe nimeni să aibă pereche.

Continuare »

29 mai

Enjoy your stay

Cazarea la hotel

02 nov.

Genul substantivelor

Diferenţe lingvistice

14 apr.

Scrierea de scrisori

Formule de început şi încheiere, utile şi pentru testarea IELTS

© 2023 blog.ro-en.ro