02 mai

DOOM 2: gentilom – gerontologic

! gentilom are acum două modalităţi de despărţire în silabe – gen-ti-lom/gen-til-om; este substantiv masculin şi are pluralul gentilomi

* geodinamic (ge-o-di-na-mic) este un adjectiv nou, masculin cu pluralul geodinamici şi femininul geodinamică-geodinamice (cu referire la ştiinţa care studiază modificările scoarţei terestre)

* geomorfologă (ge-o-mor-fo-lo-gă) este folosit rar, substantiv feminin cu genitiv-dativul geomorgologei şi pluralul geomorfologe – specialistă în geomorfologie („ştiinţă care studiază formele de relief ale suprafeţei pământului”)

* gerbéră apare ca noutate, substantiv feminin cu genitiv-dativul gerbérei şi pluralul gerbére

* gerontolog este substantiv masculin cu pluralul gerontologi. Substantivul feminin corespunzător este mai rar folosit – *gerontologă, cu genitiv-dativul gerontologei şi pluralul gerontologe. Din aceeaşi familie lexicală a gerontologiei („ramură a biologiei care studiază problemele bătrâneţii”), apare ca noutate adjectivul *gerontologic, masculin cu pluralul gerontologici şi femininul gerontologică-gerontologice.

12 iul.

the name of the flower

Florile sunt unele dintre cele mai frumoase minuni din jurul nostru. Ele folosesc drept element de comparaţie pentru toate din viaţa noastră pe care le asociem cu frumuseţea, fragilitatea, gingăşia şi nu numai. Simbolistica lor este una extrem de complexă, variind atât de la ţară la ţară, cât şi în funcţie de particularităţile florii, mai ales în funcţie de culoare. Am ales câteva dintre ele, pentru a discuta la nivel etimologic denumirile din limba engleză, criteriul de selecţie fiind utilizarea lor în formă comercială (adică tăiate şi vândute). Pe primele 5 locuri s-ar părea că se găsesc: trandafirul, garoafa, crizantema, laleaua şi gerbera.

Continuare »

© 2024 blog.ro-en.ro