04 ian.

a evoca

Verbul a evoca este un neologism, venit din latină (evocare) pe filieră franceză (évoquer) și înseamnă „a aduce în conștiință, a readuce în memorie fapte, evenimente, împrejurări etc. trecute; a zugrăvi prin cuvinte imaginea unui lucru cunoscut, dar petrecut demult”. Termenul poate avea atât sens propriu, cât și sens figurat, iar sinonimele sunt numeroase: a aminti, a chema, a descrie, a reaminti, a rechema, a reconstitui, a redeștepta, a spune, a sugera, a trezi.

Descrierea se realizează, de obicei, diferit, în funcție de felul în care cel care evocă evenimentele le-a perceput, de punctul acestuia de vedere și de sensibilitatea sa. Cele mai reușite sunt, evident, ale celor care, dovedind măiestrie artistică, transformă simplele amintiri – pe care fiecare dintre noi le are – în pagini fascinante de memorii, lăsate posterității, scoțând în relief scene sau oameni, cunoscuți nemijlocit și readuși la viață prin forța cuvântului.

Continuare »

12 mai

DOOM 2: a descotoşmăna – descuamare

! a descotoşmăna îl elimină pe a descotoşmăni; este un verb care funcţionează în registrul popular, cu indicativul prezent el descotoşmănează

* descrescând este înregistrat ca adjectiv masculin cu pluralul descrescânzi şi femininul descrescândă-descrescânde

! a descrie are acum două modalitaţi de despărţire în silabe: des-cri-e/de-scri-e; articolul de dicţionar precizează o sumedenie de forme ale acestuia – indicativul prezent eu descriu, tu descrii, noi descriem, voi descrieţi, ei descriu, conjunctivul prezent el să descrie, imperfectul descrieţi, gerunziul descriind şi participiul descris. Din aceeaşi familie lexicală, primim !descriere (cu două variante de silabisire – des-cri-e-re/de-sci-e-re), care are genitiv-dativul descrierii şi pluralul descrieri.

! descriptibil face parte dintr-o serie mai nouă; adjectivul masculin se desparte des-crip-ti-bil/de-scrip-ti-bil, are pluralul descriptibili şi femininul descriptibilă-descriptibile. Tot astfel, !descriptiv (des-crip-tiv/de-scrip-tiv) are pluralul descriptivi şi femininul descriptivă-descriptive. Problema dublei despărţiri în silabe apare şi la substantivul neutru !descriptivismdes-crip-ti-vism/de-scrip-ti-vism, cuvânt căruia i se alătură *descriptivist (des-crip-ti-vist/de-scrip-ti-vist), termen ce funcţionează atât cu valoare substantivală, cât şi cu valoare adjectivală, masculin cu pluralul descriptivişti şi femininul descriptivistă-descriptiviste.

! a se descuama îşi modifică silabaţia – des-cua-ma şi trece în clasa reflexivelor, având indicativul prezent se descuamează. Pentru substantivul corespunzător, !descuamare, apare aceeaşi modificare a modului de despărţire în silabe – des-cua-ma-re; termenul are genitiv-dativul descuamării şi pluralul descuamări.

© 2021 blog.ro-en.ro