03 feb.

a repara

Verbul a repara înseamnă, în primul rând, „a face propriu pentru folosire, a readuce în stare bună, a repune în stare de funcţionare, a îndrepta stricăciunile”. Sinonimele pentru acest sens sunt destul de numeroase, dar au o particularitate interesantă: semnificaţia fiecăruia are în vedere temeinicia actului de a repara sau, dimpotrivă, superficialitatea lui – a cârpi, a depana, a drege, a meşteri, a reface, a regla, a retuşa.

Sensul figurat al verbului se referă la „a modifica în bine”, având, de asemenea, o mulţime de sinonime: a corecta, a corija, a îmbunătăţi, a îndrepta, a înlocui, a rectifica. Oarecum înrudită este semnificaţia pe care o are termenul folosit în domeniul juridic, unde înseamnă „a acoperi o pagubă, a plăti daune (pentru o stricăciune, o insultă), adică a compensa, a despăgubi, a şterge (în sens moral).

Continuare »

07 apr.

DOOM2: deodorant – depilat

* deodorant (de-o-) este o descoperire recentă în aceste vremuri tulburi (şi, se pare, mirositoare!), sărbătorit cum se cuvine: cu două articole! Funcţionează atât ca adjectiv masculin cu pluralul deodoranţi şi femininul deodorantă-deodorante, cât şi cu valoare substantivală, neutru cu pluralul deodorante. Atâta numai că, din cauza crizei, de bine ce-l descoperitărăm, au scăzut iar vânzările!

! deoparte („la o oarecare depărtare, izolat”) este un adverb pentru care se recomandă silabaţia de-o-par-te, însă pronunţia se poate face în două feluri: tempo lent de-o / tempo rapid děo. În acelaşi mod, adverbul !deopotrivă se desparte de-o-po-tri-vă şi se pronunţă în tempo lent de-o, în tempo rapid děo.

* depanatoare (adică „reparatoare”) apare ca substantiv feminin cu genitiv-dativul depanatoarei şi pluralul depanatoare

! a depăna se explică prin „a înfăşura fire textile” şi suferă câteva modificări; formele precizate sunt pentru indicativ prezent – eu depăn, tu depeni, el deapănă, şi pentru conjunctiv – eu să depăn, tu să depeni, el să depene

* depilant e nou şi are două valori – adjectivală (cu pluralul depilanţi şi femininul depilantă-depilante) şi substantivală (neutru cu pluralul depilante). Din aceeaşi familie lexicală, primim pe *depilat, adjectiv şi substantiv masculin cu pluralul depilaţi, şi feminin depilată-depilate.

© 2021 blog.ro-en.ro