05 iun.

a respira

Verbul a respira a ajuns la noi pe filiera limbilor romanice (din franceză – respirer, din latină și italiană – respirare), însemnând, mai întâi de toate, „a introduce în plămâni, prin inspirație, aer și a da afară, prin expirație, dioxidul de carbon și vaporii de apă rezultați din arderile care au oc în organism”.

Un alt sens al verbului este cel figurat care se referă la „a-și reveni după o emoție, un efort, a se simți ușurat” ori „a se odihni un moment”. Cele mai cunoscute sinonime sunt a răsufla, a inhala, a inspira, iar dintre cele cu sens figurat – a răspândi, a revărsa, a degaja, a împrăștia. Foarte frumos este aforismul atribuit lui Cicero: „Dum spiro, spero” – „Cât respir, sper”.

Continuare »

10 feb.

DOOM 2: a defula – degradabil

* a defula este un verb pe care DOOM2 îl lămureşte cu „a exterioriza refulările”, precizând şi indicativul prezent el defulează. Din aceeaşi familie lexicală, apare *defulare, substantiv cu genitiv-dativul defulării şi pluralul defulări.

! a degaja apare cu două articole diferite. Pentru primul, dicţionarul indică sensul „a elibera, a îndepărta”, care păstrează paradigma veche – indicativ prezent el degajează, noi degajăm, conjunctiv el să degajeze, gerunziu degajând. Pentru cel de-al doilea („a emana, a răspândi”) apar o serie de modificări – indicativ prezent el degajă, noi degajăm, conjunctiv el să degaje, gerunziu degajând.

* degenerativ este adjectiv masculin cu pluralul degenerativi şi femininul degenerativă-degenerative; cred că cea mai bună explicaţie a termenului este „care produce degenerare, cu caracter de degenerescenţă”

! degeţel-roşu este numele unei plante, considerat anterior substantiv neutru; acum este masculin cu pluralul degeţei-roşii

* degradabil e înregistrat ca adjectiv masculin cu pluralul degradabili şi femininul degradabilă-degradabile

© 2021 blog.ro-en.ro