04 iun.

Căutare din Chrome

Dacă foloseşti frecvent ro-en.ro din Chrome (browserul web realizat de Google), există un mic truc care îţi poate fi de folos.

Atunci când tastezi ro-en în câmpul pentru adresă (numit omnibox în Chrome), după doar câteva taste apăsate, apare sugestia de a apăsa tasta Tab pentru a căuta pe site. După ce apeşi Tab, poţi scrie ce vrei să cauţi.

Atunci când se doreşte o traducere din română în engleză, metoda funcţionează foarte bine. Dacă însă se caută un cuvânt sau o expresie în limba engleză, ro-en.ro inversează automat sensul de traducere doar dacă i se pare sigur că asta se doreşte. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil – unele cuvinte pot exista în ambele limbi (chiar şi cu alt sens), altele nu există încă în dicţionar (deci nu pot fi recunoscute) etc.

După cum se observă, nu e un truc util pentru toată lumea, dar l-ai putea găsi folositor. Încearcă!

19 oct.

Lansare SearchDictionaries.com

Tocmai am lansat site-ul SearchDictionaries.com, un instrument de căutare rapidă în dicţionare şi enciclopedii scrise în limba engleză. Cu un efort minim din partea utilizatorului, sistemul scoate la lumină, într-o formă bine structurată, informaţii care altfel ar solicita timp preţios pentru a fi găsite. Chiar mai mult, sistemul realizează căutări în resurse puţin cunoscute. Practic, se pot obţine informaţii nu doar despre cuvinte şi expresii (chiar rare sau specializate), dar şi despre personalităţi, creaţii etc.

Proiectul vizează un public internaţional, bun cunoscător al limbii engleze, dar se poate dovedi deosebit de util şi celor ce învaţă această limbă. Plecând de la termeni cunoscuţi, se pot afla termeni înrudiţi într-un fel sau altul, îmbogăţind astfel vocabularul. Adesea, sunt prezentate exemple de utilizare ataşate la nivel de sens, ceea ce uşurează înţelegerea, ajută la fixarea noţiunii şi clarifică modul concret de utilizare. La traduceri, poate fi de mare ajutor când se întâlnesc termeni dificili.

Sunteţi invitaţi să exploraţi SearchDictionaries.com, o soluţie inovativă pentru căutarea în dicţionare – în toate deodată!

© 2022 blog.ro-en.ro