22 dec.

off the hook, off the chain, off the hinges

Expresiile argotice „off the hook„, „off the chain” şi „off the hinges” sunt aproximativ sinonime, având sensul de „scăpat de griji”, „eliberat”, „liber”, dar şi „ieşit din comun”, „extraordinar”, „grozav”.

Se pare că primul care a primit acest sensuri este „off the hook„. Acesta înseamnă de fapt „scos din cârlig”, precum un peşte eliberat de pescar. Mai înseamnă şi „scos din furcă” (referitor la telefoanele cu receptor). Atunci când ai succes, trebuie să tot răspunzi la telefon, deci acesta este „scos din furcă”, sună ocupat. De aici s-a ajuns probabil la sensurile argotice.

Cu „off the chain” lucrurile sunt destul de uşor de înţeles, însemnând „scăpat din lanţ”. Şi în limba română expresia are o evoluţie argotică/figurativă destul de asemănătoare.

Interesant este însă că „off the hinges” înseamnă de fapt „scos din balamale”, „scos din ţâţâni” – care în limba română înseamnă „enervat”, „înfuriat”, deci cu conotaţii negative, pe când în limba engleză conotaţiile sunt pozitive.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • genial, congenial: Adjectivele "genial" şi "congenial" există atât în limba română, cât şi în limba engleză. Sunt ...
  • say, tell: Deşi sunt asemănătoare ca semnificaţie, verbele "say" şi "tell" nu se folosesc identic, iar mulţi ...
  • stationary, stationery: Este destul de uşor să-ţi dai seama că adjectivul "stationary" din limba engleză înseamnă "staţionar", ...
  • discreet, discrete / discret: Cuvintele din limba engleză "discreet" şi "discrete" par ambele să se traducă cu "discret". Şi ...
  • hard, hardly: În limba engleză, adverbele pot fi înşelătoare. Zici că te-ai prins cum să le recunoşti ...

© 2024 blog.ro-en.ro