Moş Nicolae este poliglot
Indiferent de vârstă, fiecare dintre noi a aşteptat cu multă emoţie dimineaţa de 6 decembrie. Este seara lui Moş Nicolae, seara care ne aduce zâmbete cât pentru un an. Toţi ne lustruim repejor ghetuţele şi aşteptăm să se întâmple minunea, pentru că pe Moş Nicolae nu l-a văzut nimeni niciodată!
Dar cine este Moş Nicolae? Echipa Centrului de Limbi Străine A_BEST are răspunsul: Moş Nicolae este un minunat… poliglot! El cunoaşte toate limbile pământului, putând să înţeleagă dorinţele copiilor de pretutindeni…
El cunoaşte, de exemplu, limba română. La noi, a preluat numele şi data de celebrare de la Sfântul Nicolae, cel mai popular sfânt din Ardeal. În popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. De ziua lui se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice. Moş Nicolae este bătrân şi are barbă albă, iar în această zi îşi scutură barba, deci trebuie să ningă!
De asemenea, Moş Nicolae vorbeşte şi limba… franceză! În Franţa, Sfântul Nicolae este aşteptat de toată familia, pe 6 decembrie, când bunicii le spun copiilor poveşti despre moşul cel darnic. Există însă şi ipostaza negativă a lui Moş Nicolae, care, în loc de cadouri, în cazul copiilor neascultători, vine cu nuieluşa ca să îi pedepsească. Dimineaţa, copiii găsesc ghetuţele pline cu ciocolată şi prăjiturele speciale, dar şi… câteva nuiele.
Italienii au un personaj mai aparte, numit Belfana, excelent vorbitor al limbii italiene, desigur, care ar fi refuzat să îi îndrume pe magi la Bethleem, şi astfel a fost blestemat să meargă din casă în casă pentru a-l găsi pe pruncul Iisus.
Iubitor şi al limbii germane, Sfântul Nicolae merge în fiecare iarnă şi în Germania, unde este ajutat de un aghiotant care poartă nume diferite. Copiii lasă la fereastră scrisori cu ce îşi doresc ei să primească şi morcovi pentru caii moşului. Moş Nicolae vine la miezul nopţii şi aduce dulciuri, fructe şi nuci copiilor cuminţi. Ceilalţi primesc câte o nuieluşă şi cartofi. Toate faptele copiilor sunt contabilizate într-un caiet, pentru anul viitor.
Nici limba maghiară nu i-a scăpat Moşului! În Ungaria, el vine însoţit atât de un înger care împarte daruri copiilor cuminţi, cât şi de Krampus, un drac care le lasă copiilor răi câte o nuieluşă. Sfântul Nicolae este celebrat în şcoli şi grădiniţe, unde se organizează serbări.
Apetitul său de poliglot l-a împins să înveţe şi alte limbi frumoase din lumea largă, cum ar fi şi limba olandeză. La sfârşitul lui noiembrie, în Olanda, televiziunile anunţă venirea Sfântului Nicolae. Sinterklaas intră în oraş pe un cal alb şi este primit de însuşi… primarul locului!