Limba română pentru străini
Străinii care doresc să înveţe limba română, din necesitate sau plăcere, pot beneficia de o nouă serie de cursuri oferite de Institutul Cultural Român.
Cursuri sunt pentru toate nivelurile, de la începători la avansaţi. Grupele sunt formate din 8-10 cursanţi.
Durata seriei de cursuri este de 2 luni, între 22 septembrie şi 25 noiembrie 2008, 36 de ore de curs (în zilele de marţi şi joi, cu începere de la ora 6:30 PM până la 8:30 PM).
Data limită de înscriere este 15 septembrie 2008. Pentru înscriere puteţi scrie la la adresa de e-mail relatii.interne@icr.ro (attn. Dra. Silvia Varbedian).
Costul este de 800 lei/modul. Taxa de curs poate fi achitată direct la casieria Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, cod fiscal 15726657, sau în contul bancar al ICR, RO38TREZ7005009XXX000250, deschis la DTCPMB.
Pentru a vi se garanta un loc in cadrul unei grupe trebuie să platiţi integral taxa de curs, înainte de începerea acestuia.
Dacă un cursant doreşte să se retragă de la curs din diferite motive, se aplică următoarele reguli:
• Dacă anunţaţi echipa ICR, în scris, înainte de începerea cursului, se restituie suma plătită, mai puţin o taxă de prelucrare de 10%.
• Dacă anunţaţi echipa ICR, în scris, în primele 3 săptămâni ale cursului, veţi primi o notă de credit pentru suma plătită minus contravaloarea orelor parcurse şi 25% taxa administrativă.
• Începând cu a patra săptămână nu se mai acceptă cereri de retragere.
Cursurile se desfăşoară la Liceul „Alexandru Vlahuţă“, Str. Şcoala Floreasca nr. 5, Bucureşti (zona Calea Dorobanţi).
Instructorii sunt cadre universitare din Universitatea din Bucureşti:
Ilinca Tăpuru – a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Limba şi Literatura Rusă-Limba şi Literatura Română. A urmat cursurile de master Studii Culturale Ruse şi Comunicare în Afaceri şi al doilea master Cultură şi mentalitate în integrarea europeană a românilor. Lucrează la Departamentul Servicii pentru Studenţi din cadrul Universităţii din Bucureşti si la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni. Are experienta în predarea limbii române pentru străini.
Gabriela Stoica – absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti, secţia Română – Latină. Preparator universitar, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, catedra de limba română (pentru studenţi străini); asistent de cercetare în cadrul Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan – Al. Rosetti al Academiei Române, sectorul de Lexicologie şi Lexicografie; doctorand în filologie (specializarea istoria limbii române).
Ioana-Cristina Pârvu – asistent drd. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti – Catedra de Limba Română (Limba română pentru studenţii străini). Licenţiată a Facultăţii de Litere (2000), Universitatea din Bucureşti. Absolventă a Masteratului Lingvistică şi comunicare (2001) din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, cu disertaţia: Funcţii ale metacomunicării în talk show, coordonată de prof. univ. dr. Liliana Ionescu Ruxăndoiu, cu care a colaborat la apariţia volumului Interacţiunea verbală în limba română actuală. Corpus (selectiv). Schiţă de tipologie (2002), Editura Universităţii din Bucureşti.
Ana Borca – licenţiată în litere şi Doctor în literatura română, cu o teză susţinută la Universitatea Bucureşti. După ce a urmat primii ani de şcoală în zona natală, în Maramureşul istoric (regiune aflată la ora actuală pe teritoriul Ucrainei), Ana a venit în România, unde s-a specializat în predarea limbii române fără a folosi altă limbă, cu alte cuvinte prin „scufundarea într-o baie lingvistică” a studenţilor.
Simona Irimescu – licenţiată a Facultăţii de Litere (2004), specializarea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Franceză şi absolventă a Masteratului de Antropologie Cultturală a Facultăţii de Litere (2005), este doctorand al Instititului de Teorie Literară George Călinescu al Academiei Române, domeniul antropologie culturală. Predă limba română pentru străini de 3 ani de zile la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al Ministerului Afacerilor Externe şi la cursurile organizate de ICR la Buucreşti. A predat limba română pentru străini la Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de ICR la Baia Mare în anii 2006 şi 2007 şi la Braşov în anul 2008. Predă limba franceză la liceul teoretic din Câmpina şi este colaborator al Centrului de Antropologie Culturală al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti.
Ioana (Constandiş) Vasiloiu – licenţiată a Facultăţii de Litere (2002), specializarea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Franceză, absolventă a Masteratului Literatură Modernă (2003) şi a masteratului Antropologie Culturală (2004) este doctor în filologie, domeniul literatura română. Predă limba română pentru străini de 5 ani de zile la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi al Ministerului Afacerilor Externe. Este asistent colaborator al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti şi colaborator al Centrului de Antropologie Culturală al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti.