15 dec.

DOOM 2: mop – Morse

* mop (obiect de gospodărie) este substantiv neutru nou și are pluralul mopuri

! mordansare apare ca substantiv feminin care are, acum, și formă de plural – mordansări; înseamnă „tratament cu substanțe chimice speciale, aplicat fibrelor textile în scopul fixării pe ele a coloranților fără afinitate sau cu afinitate foarte mică pentru fibra respectivă”. Din aceeași familie lexicală, *mordant (substanță) are acum articol separat pentru valoarea substantivală – masculin cu pluralul mordanți (substanța chimică ce fixează coloranții pe fibrele textile).

! mordent este substantiv masculin cu plural nou – mordenți; termenul se folosește în muzică și înseamnă „ornament care constă în succesiunea rapidă a notei reale din melodie cu nota alăturată și revenirea la aceeași notă reală”

* morfopatologă apare ca noutate; substantivul feminin este corespondentul mai rar folosit al lui morfopatolog (medic specialist în morfopatologie) și are genitiv-dativul morfopatologei și pluralul morfopatologe

* morse (aparat, sistem, alfabet) este substantiv neutru. Din aceeași familie lexicală, *Morse apare ca anglicism pronunțat mors, nume de persoană, deci substantiv propriu.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro