05 mart.

DOOM 2: jupâneşică – juxtaliniară

! jupâneşică este un diminutiv al lui jupâneasă, ca şi jupâniţă; substantiv feminin, are două forme pentru genitiv-dativ – jupâneşicăi/jupâneşichii şi, mai nou, are şi formă de plural – jupânăşele

! jur, substantiv, apare în DOOM2 cu trei valori distincte; prima este de substantiv masculin cu pluralul juri (sinonim cu jurat); cea de-a doua este cea de substantiv neutru sinonim cu împrejurime, iar cea de-a treia se referă la un termen învechit, echivalent al lui jurământ, fiind substantiv neutru cu pluralul jururi

* a juriza apare ca noutate, verb cu indicativul prezent jurizează. Din aceeaşi familie lexicală, este introdus şi substantivul *jurizare, feminin cu genitiv-dativul jurizării şi pluralul jurizări.

* jur-împrejuru- este locuţiune prepoziţională cu dativul (jur-împrejuru-i), în timp ce *jur-împrejurul este locuţiune prepoziţională cu genitivul (jur-împrejurul lui)

! juxtaliniară se desparte jux-ta-li-ni-a-ră şi este adjectiv cu formă pentru feminin singular şi plural juxtaliniare; se referă la traduceri, însemnând „făcută cuvânt cu cuvânt, reproducându-se paralel şi textul original”

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro