03 oct.

DOOM 2: hegemon – helvet

! hegemon are, în noul DOOM, şi forme pentru feminin; poate avea atât valoare substantivală, cât şi adjectivală – masculin cu pluralul hegemoni şi hegemonă-hegemone („conducător; cel care reprezintă forţa conducătoare”). Din aceeaşi familie lexicală, apare ca noutate adjectivul *hegemonic, masculin cu pluralul hegemonici şi hegemonică-hegemonice.

* heliomarin (se desparte he-li-o-ma-rin) este adjectiv masculin cu pluralul heliomarini şi femininul heliomarină-heliomarine; se referă la tratamente medicale şi înseamnă „care utilizează acţiunea simultană a razelor solare şi a aerului de mare”

* heliomat este şi el consemnat ca noutate, adjectiv masculin cu pluralul heliomaţi şi femininul heliomată-heliomate; se foloseşte cu privire la lentilele sau parbrizele „care protejează ochii de razele ultraviolete ale soarelui”

! heliport îl înlocuieşte definitiv pe mai vechiul eliport („aeroport de dimensiuni reduse, construit special pentru elicoptere”); este substantiv neutru şi are pluralul heliporturi

* helvetic („referitor la Confederaţia Helvetică”) este adjectiv masculin cu pluralul helvetici şi femininul helvetică-helvetice; apare în DOOM2 şi forma elvetic, dar se precizează utilizarea mai rară a acestuia. Din aceeaşi familie lexicală, este introdusă forma de singular !helvet (nume etnic), pentru substantivul masculin care nu avea anterior decât formă pentru plural – helveţi.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro