27 nov.

Cuvântul anului 2018 la OED: toxic

Cuvântul care surprinde cel mai bine „etosul, starea de spirit sau preocupările” anului 2018 este „toxic”, potrivit Oxford Dictionaries, care a încoronat adjectivul ca fiind cuvântul anului. Prin urmare este oficial: anul 2018 este toxic. Cel puțin lexicografic vorbind.

„Toxic” a fost considerat ca având „potențial de durată ca termen de semnificație culturală”.

„În 2018, toxic a adăugat multe corzi la arcul otrăvit, devenind un descriptor intoxicant pentru subiectele cele mai discutate din an”, a observat dicționarul online, produs de Oxford University Press.

Prima sa apariție în limba engleză a fost consemnată la jumătatea secolului al XVII-lea, din latinescul “toxicus”. Termenul e folosit pentru a descrie locurile de muncă, școlile, relațiile, culturile și stresul înregistrat în 2018 cu mișcarea #MeToo, care a pus lumina reflectoarelor asupra noțiunii “toxic masculinity” (“masculinitate toxică”), termen folosit pentru a descrie efectul stereotipurilor care modelează negativ comportamentul masculin.

Termenul „toxic” a fost interogat în oxforddictionaries.com cu 45% mai mult în 2018. Cuvântul a descoperit din ce în ce mai variate utilizări, potrivit dicționarului, atât în sensul literal al adjectivului – referitor la otrăvire și probabil cauză a morții – dar și al sensului său metaforic – în general dăunător sau coroziv, ca într-o cultură politică toxică sau o relație toxică.

Printre cele mai comune expresii ale termenului – cuvintele care însoțesc „toxic” – sunt „masculinitate”, „cultură” și “aer”. Cu toate acestea, termenul a fost cel mai asociat cu “chemical” (“chimic”), apărând cel mai frecvent în discuții despre mediul înconjurător, incluzând “toxic substance”, “toxic gas”, “toxic waste” și “toxic air”.

Dicționarul a observat că toxicitatea a fost o caracteristică comună a evenimentelor din știrile cele mai importante din an, de la scurgerea de deșeuri din sud-estul Statelor Unite în timpul sezonului uraganelor până la folosirea agentului Novichok într-un atac împotriva unui fost spion rus și fiica acestuia în orașul englez Salisbury.

Poluarea aerului s-a aflat printre riscurile evidențiate de raportul de luna trecută al Grupului Interguvernamental privind schimbările climatice.

Printre termenii care au participat la concurs s-a numărat „gaslighting”. De la piesa „Gas Light” din 1938 şi mai apoi făcută celebră de Ingrid Bergman prin rolul interpretat în filmul din 1944, semnifică „acțiunea de a manipula pe cineva prin mijloace psihologice ca să accepte o falsă reprezentare a realității sau să se îndoiască asupra propriei sănătăți mintale”. Dicționarul a notat utilizarea frecventă a acestui termen pentru a descrie tacticile folosite de președintele Donald Trump.

Conceptul a fost, de asemenea, aplicat contextelor politice din acest an, cu termenul folosit în mod extensiv de președinte Donald Trump; afirmațiile sale frecvente că mass-media răspândește „știri false” și implicațiile că administrația sa este singurul arbitru al adevărului, au dus la compararea președinției lui Trump cu Statele Unite cu o relație abuzivă.

De asemenea pe lista scurtă se află “big dick energy (BDE)”, iar definiția este în tandem cu postura președintele Trump, “atitudine de înțelegere și încredere nepăsătoare”.

Conform dicționarului, deși termenul își are rădăcinile în încrederea pe care o pe percepem la cei înzestrați de la natură, BDE nu e sub nicio formă destinat exclusiv celor de sex masculin; multe femei, cum ar fi Rihanna, Serena Williams și Cate Blanchett, sunt printre cei identificați ca având această atitudine de stăpânire de sine și modestie.

Alte variante pe listă sunt:

  • cakeism – doctrina de a avea prăjitura cuiva și a mânca-o, așa cum a fost acuzată Marea Britanie că a procedat când națiunea vexată a votat ieșirea din Uniunea Europeană.
  • techlash – reacție negativă puternică și larg răspândită la puterea crescândă și influența companiilor mari producătoare de tehnologie cu sediul în Silicon Valley (Facebook, Google și Amazon în mijlocul scandalurilor privind datele private și preocupările monopolistice).
  • gammon – tipic folosit în UK ca termen derogatoriu pentru bărbat alb mai în vârstă care aparține clasei de mijloc și a cărui față se înroșește de furie când își exprimă opiniile politice (de dreapta).
  • orbiting – acțiune de retragere abruptă din procesul de comunicare directă cu cineva, dar în același timp monitorizându-i și uneori răspunzându-i la activitățile de pe rețelele de socializare.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro