07 mart.

a picoti

Nu pot spune cât de mult îmi place verbul a picoti, cum sună el aşa, somnoros şi şmecheros, pe furatele. E format prin derivare dintr-un alt verb – a pica, pe care-l îndulceşte puţin sufixul -oti, referindu-se la „a aţipi (cu intermitenţe) şezând sau stând în picioare” şi stabilind sinonimie cu a dormita, a moţăi, a somnola şi a piroti.

La mine, acesta este un verb „de sezon”. Când mi-e lumea mai dragă, mă pomenesc că-s precum un greier care-şi doarme pe mustăţi, şi cine ce treabă are cu sforăirile-n barbă ale Domniei Sale. Soarele frumos de primăvară reuşeşte să-şi facă magia numai şi numai dimineaţa, când mă trezesc uşor şi dau cu nasul în ceaşca de cafea.

Dar amiaza e un deliciu aromitor, pe care fiinţa meu îl cunoaşte de parc-ar fi născută în palate de cleştar şi altă treabă n-are-n miez de zi, decât să pirotească leneş şi absent! Îmi iubesc cel mai mult corpul atunci când îşi afirmă voinţa, fără echivoc şi dincolo de cerebralitatea mea, cu „Hei, tu, am nevoie de somn!” sau „Fată, mie chiar mi-e foame!”

Sigur că n-am întotdeauna vreme de nazurile lui şi că, de cele mai multe ori, se conformează programului meu de lucru, precum o maşinărie infernală în calea căreia nimic nu poate sta. Dar mi-e drag când îi aud, de departe din adâncuri, susurul ademenitor: „Acuma picotim şi noi niţel?”

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a zăcea: Verbul a zăcea se referă în egală măsură la o poziţie a corpului fizic, dar ...
  • a compara: Primul sens al verbului a compara se referă la punerea alături, la examinarea simultană sau ...
  • a banaliza: Cuvânt vânturat pe buzele tuturor la ordinea zilei, şi mare făcător de minuni în rezolvarea ...
  • a desprimăvăra: Astăzi am descoperit un lucru extrem de interesant: când vine primăvara, în româneşte nu ştim ...
  • a şti: Ştiinţa e mare lucru în ziua de azi. De fapt, a fost în toată vremea, ...

© 2024 blog.ro-en.ro