20 aug.

a deroga

Verbul a deroga se referă la „a se abate (în mod excepțional) de la o lege, de la un regulament etc. în temeiul unei aprobări speciale”. Este adevărat că termenul se folosește în mod special cu referire la legi, dar prin extindere de sens presupune abaterea „de la prevederile oricărui act normativ, ale unui statut sau convenții în baza unui act de aceeași natură”.

Din punct de vedere etimologic, verbul vine din latinescul derogo-derogare, prezentând asemănări morfologice cu verbul a ruga (eu rog) și conjugându-se ca a abroga (eu abrog). Pe lângă sensul de bază – „a stabili o dispoziție contrară unei legi sau unui act anterior”, termenul a mai avut în trecut și o conotație aparte, referindu-se la „a nu-și păstra demnitatea, a face un lucru ce atrage pierderea rangului”.

Și, în sfârșit, dincolo de lumea dicționarelor, viața cuvintelor este lungă și bogată, astfel că derogările pot fi de multe feluri și cu o mulțime de justificări. În acest caz, pare uneori că a deroga îl înlocuiește prea des pe a se abate. Ceea ce este de reținut e faptul că cel de-al doilea este mai puțin restrictiv, în timp ce primul are drept obligatorie intenția de evitare a unei norme, într-o împrejurare excepțională și necesitatea unei permisiuni autorizate.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a idealiza: Verbul a idealiza a ajuns la noi din limba franceză – idéaliser, poate și conform ...
  • a (se) radicaliza: Verbul a (se) radicaliza face parte dintr-o categorie aparte, a verbelor care au – de ...
  • a împroprietări: Verbul a împroprietări se folosește doar cu valoare tranzitivă (pe cineva) și se referă, de ...
  • a (se) trăda: Verbul a (se) trăda înseamnă, într-un prim sens, „a înșela în mod voit și perfid ...
  • a subestima: Verbul a subestima înseamnă, în general, a atribui unei fiinţe, unui lucru sau unei împrejurări, ...

© 2024 blog.ro-en.ro