29 apr.

a cerşi

Verbul a cerși este dat de dicționare ca făcând parte din familia lui a cere, iar sensurile lor sunt, într-adevăr, înrudite (în registrul arhaic sunt chiar sinonime). Primul înseamnă „a cere de pomană, a cere milă, a umbla cu cerșitul” și este echivalent cu a cerșetori, a se milogi.

Cel de-al doilea sens se referă la „a cere ceva cu stăruință, cu insistență ori cu umilință (ca un cerșetor)”, iar prin extindere de sens, la „a căuta să capete prin mijloace josnice, a se înjosi cerând ceva”. Termenul are și câteva sinonime din registrul popular, regional și argotic: a prosti, a coldui, a calici, a mangli.

Ultima călătorie pe care am făcut-o primăvara asta a fost la San Francisco. Iar pregătirile pentru această destinație au inclus și lectura unor articole referitoare la recomandările făcute celor care vizitează acest oraș. Pentru că, dincolo de obiectivele turistice recunoscute și memorabile, the City by the Bay are una dintre cele mai ridicate procente în ceea ce privește fenomenul pe care americanii îl numesc homelessness.

Înțeleg din statistici că, deși are cel mai mare număr ca valoare totală, California are, totuși, o rată mai mică decât New Yorkul sau Hawaii, raportat pe cap de locuitor, însă mie aici fenomenul mi s-a părut mai vizibil… Există cartiere întregi, destul de aproape de centru, în care turiștii sunt avertizați să nu se aventureze noaptea și să fie precauți ziua.

Însă „oamenii străzii” se întâlnesc la tot pasul, peste tot. Nu sunt neapărat amenințători – sau, cel puțin, am avut noi noroc –, dar spectacolul este dezolant. Fenomenul intră, cu toate acestea, într-un firesc al locului pe străzile din San Francisco: localnicii se comportă natural, poliția intervine când e cazul și îi tratează… omenește.

Prin urmare, am acceptat și noi lucrurile, așa cum sunt pe-acolo. Ne-am plimbat, am făcut cumpărături, am fost în excursii și am vizitat locuri. Și mi-a plăcut foarte mult. Are un farmec aparte zona aceea, cu multe nuanțe amestecate, așa cum am mai simțit California și data trecută, când am ajuns în Los Angeles. Ne-a încântat cu toate ale ei și își merită faima, dincolo de toate.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a cere: Verbul a cere are foarte multe sensuri şi foarte multe sinonime, fiinţând în limbă încă ...
  • a (se) scumpi: Verbul a (se) scumpi s-a format prin derivare din adjectivul scump şi înseamnă "a mări, ...
  • a hoinări: Verbul a hoinări este format prin derivare de la adjectivul hoinar, iar sensul cel mai ...
  • a comanda: Verbul a comanda are câteva sensuri care sunt des folosite, dar care au arii diferite ...
  • a uniformiza: Verbul a uniformiza este unul sec şi fără prea multe complicaţii lingvistice. Înseamnă „a da ...

© 2024 blog.ro-en.ro