14 aug.

Dicţionarul Oxford a adăugat noi termeni din domeniul culinar

Dacă mai era nevoie de dovezi suplimentare privind faptul că în ultimii ani cultura culinară s-a strecurat în conştiinţa publicului aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum, atunci verificaţi listele de cuvinte adăugate de curând în dicţionarul Oxford, versiunea online.

Echipa care se ocupă de Dicţionarul Oxford declară că adaugă „zeci de cuvinte noi” la fiecare trei luni. Baza de date online se bazează pe dicţionarul englez care este dezvoltat din 1847, mulţi utilizatori considerându-l cel mai important dicţionar al limbii engleze, întrucât conţine 600.000 de termeni.

Iată câteva dintre cuvintele din domeniul culinar adăugate recent:

  • Frankenfood (s): mâncare modificată genetic
  • Locavore (s): persoană a cărei dietă constă doar, ori în principal, din alimente produse ori obţinute local
  • Affogato (s): desert italienesc constând în îngheţată de vanilie cu topping de espresso
  • Doughnut hole (s): gogoaşă mică sub formă de sferă (ce lipseşte de la gogoşile cu gaură)
  • Bibimbap (s): fel de mâncare corean format din orez cu garnitură din saute de legume, pastă de chili şi carne de vită (ori alt fel de carne), uneori adăugându-se ou crud sau prăjit
  • Red velvet cake (s): tort cu aromă puternică de ciocolată, cu o culoare distinctă roşie şi un strat de cremă de unt ori cremă de brânză rece
  • Panko (s): pesmet cu o textură uşoară, pufoasă, folosit drept glazură pentru preparatele prăjite sau coapte

Comparând cu dicţionarul Merriam-Webster, putem afla despre cuvântul „frankenfood” că a fost folosit pentru prima oară în 1992, iar „locavore” în 2005. Restul nu fac parte din baza de date online a Merriam-Webster.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro