12 ian.

DOOM 2: muiercea – mult

! muiércea rămâne cu o singură formă corectă (muierce dispare); este un derivat al lui muiere și se folosește cu referire la bărbații care se comportă ca femeile sau umblă după femei; funcționează în registrul popular și este substantiv masculin cu genitiv-dativul lui muiercea și pluralul muiercea. Din aceeași familie lexicală, verbul a se muieri trece în clasa reflexivelor; este un regionalism („a avea însușiri sau a adopta atitudini de femeie”) cu indicativul prezent el se muierește, imperfectul el se muierea și conjunctivul să se muierească.

* mujahedin este substantiv masculin cu pluralul mujahedini („combatant încadrat în unități paramilitare care luptă împotriva dușmanilor Islamului”)

! mulatru are acum, pe lângă valoarea substantivală mai veche, și una adjectivală; este masculin cu pluralul mulatri și femininul mulatră-mulatre

! mulge-capre este un sinonim popular al lui lipitoare, substantiv feminin cu genitiv-dativul lui mulge-capre și pluralul mulge-capre

! mult este adjectiv pronominal nehotărât, masculin cu pluralul mulți și femininul multă-multe; genitiv-dativul antepur este multor. De asemenea, într-o altă accepție, *mult este adverb – valoare nouă în DOOM2.

© 2024 blog.ro-en.ro