12 nov.

DOOM 2: Maldive – mallorquin

* Maldive (stat) este substantiv propriu feminin cu formă de plural. Din aceeași familie lexicală, apare și *maldivian (referitor la Maldive), care se desparte mal-di-vi-an, funcționând atât cu valoare substantivală, cât și adjectivală, masculin cu pluralul maldivieni și femininul maldiviană-maldiviene.

* Mali (stat) este un alt substantiv propriu, neutru de data aceasta. La fel, este menționat și *malian (referitor la Mali), adjectiv sau substantiv masculin cu pluralul malieni și femininul maliană-maliene.

* a se maligniza apare ca noutate, verb reflexiv cu indicativul prezent se malignizează; termenul se folosește în medicină, despre celule care se transformă, capătă caracter malign, se cancerizează

* mall este un anglicism care se pronunță mol, substantiv neutru cu pluralul malluri

* Mallorca (insulă) se pronunță malĭorca, se desparte Ma-llor-ca și este substantiv propriu feminin, cu genitiv-dativul Mallorcăi. Adjectivul corespunzător este *mallorquin (se pronunță malĭorchin, se desparte ma-llor-quin), care funcționează și ca substantiv, masculin cu pluralul mallorquini și femininul mallorquină-mallorquine.

© 2024 blog.ro-en.ro