03 sept.

DOOM 2: ludic – lumpen

* ludic apare ca noutate, adjectiv masculin cu pluralul ludici și femininul ludică-ludice; este un termen livresc ce înseamnă „referitor la joc”

! Luminarea Sa, la fel ca toate celelalte locuțiunile pronominale de acest tip, și-a modificat grafia (ambii termeni se scriu cu majusculă); construcția are genitiv-dativul Luminării Sale și pluralul Luminările Lor. Aceeași regulă se aplică pentru !Luminăția Sa, !Luminăția Ta, !Luminăția Voastră și !Luminățiile Voastre.

! luminator nu e nou și nici nu-și schimbă forma – e substantiv neutru cu pluralul luminatoare; singura modificare este precizarea suplimentară referitoare la sens – „panou transparent”, pentru a fi mai clară diferența față de luminător (care luminează)

! luminescent / luminiscent – adjectiv – are două variante grafice corecte, ca și corespondentul său substantival feminin – !luminescență/luminiscențe

* lumpen îl înlocuiește pe mai vechiul lumpenproletar, este substantiv neutru cu pluralul lumpeni; termenul se referă la o „persoană care face parte din lumpenproletariat”, lexem ce continuă să se regăsească în dicționare – „categorie socială formată din elemente declasate (cerșetori, vagabonzi, aventurieri) proveniți din diferite grupuri sociale”

© 2024 blog.ro-en.ro