06 nov.

Sunetele alfabetului

Cum se pronunţă

30 nov.

Exersăm alfabetul

Să citim şi să vorbim

05 iul.

Alfabetul: G-L

Citim, ascultăm şi repetăm

01 iun.

Alfabetul limbii engleze

Prezentare simplă

19 feb.

DOOM 2: joia – joule

* joia apare cu valoare adverbială

! joiana este numele unui dans, substantiv feminin cu forma nearticulată joiană şi genitiv-dativul joianei. Este menţionat şi substantivul propriu !Joiana (nume de vacă), având două forme pentru genitiv-dativ Joianei/Joienei.

* joint-venture – anglicism pronunţat ğoĭntvenčăr şi despărţit joint-ven-ture – este substantiv neutru cu pluralul joint-venture („acord de cooperare între două sau mai multe firme care înfiinţează o firmă terţă”)

! jotă se pronunţă hotă şi vine din spaniolă, substantiv feminin cu genitiv-dativul jotei şi pluralul jote (celebrul dans popular spaniol, cu castaniete)

! joule e din franceză, de unde se păstrează şi pronunţia jul („unitate de măsură a energiei”); în silabe se desparte jou-le, substantiv masculin cu pluralul jouli şi simbolul J

22 ian.

DOOM 2: j – jacuzzi

! j (litera) se citeşte je/jî; este substantiv masculin/neutru, cu pluralul j/j-uri. Pe de altă parte, *j (sunetul) se citeşte şi este substantiv masculin cu pluralul j.

! jacard este un substantiv neutru care denumeşte un „dispozitiv special, montat la războaiele de ţesut, care serveşte la obţinerea unor ţesături cu anumite desene complicate” – situaţie în care are pluralul jacarde –, dar şi „ţesătura obţinută cu ajutorul acestui dispozitiv” – cu pluralul jacarduri

! jack este un termen folosit în telefonia manuală („dispozitiv care permite stabilirea unei legături între două linii”); este un anglicism a cărui pronunţie recomandată este gec, substantiv neutru cu pluralul jackuri (se pronunţă gecuri, se desparte ja-ckuri)

* jackpot (se pronunţă gecpot, se desparte jack-pot) vine tot din engleză, substantiv neutru cu pluralul jackpoturi

* jacuzzi se rosteşte ğacuzi şi este substantiv neutru

© 2024 blog.ro-en.ro