03 iul.

DOOM 2: intradă – invalidabil

! intradă este substantiv feminin cu pluralul intrade; termenului îi este acum precizată şi forma de genitiv-dativ – intradei (înseamnă „introducere în ritm de marş a unei compoziţii muzicale din secolul XVI-XVII; scurtă uvertură”)

* intravilan este un adjectiv masculin care, datorită determinaţilor recomandaţi – teren intravilan, spaţiu intravilan –, are pentru plural forma intravilane

! intrepiditate (livresc) apare ca substantiv feminin care îşi pierde forma de plural; genitiv-dativul este intrepidităţii („însuşirea celui intrepid; curaj, cutezanţă, îndrăzneală”)

* a intuba este un verb nou, cu indicativul prezent el intubează („a supune un bolnav acţiunii de intubaţie”). Alături de acesta, pătrund în DOOM două substantive din familia sa lexicală: *intubare (feminin cu genitiv-dativul intubării şi pluralul intubări) şi *intubaţie (feminin cu genitiv-dativul intubaţiei şi pluralul intubaţii); termenii sunt medicali şi se referă la procedura de „introducere a unei sonde într-un organ tubular în scopul aplicării unor substanţe medicamentoase, anestezice sau în scopul golirii de conţinut patologic”.

* invalidabil este adjectiv masculin cu pluralul invalidabili şi femininul invalidabilă-invalidabile („care poate sau trebuie să fie invalidat”)

© 2024 blog.ro-en.ro