13 mart.

DOOM 2: imprescriptibil – inadecvare

! imprescriptibil are acum articol propriu în dicţionar (anterior, se făcea doar o trimitere la prescriptibil); înseamnă „care nu se prescrie, care rămâne valabil totdeauna” şi are două variante corecte pentru despărţirea în silabe – im-pres-crip-ti-bil/im-pre-scrip-ti-bil; este adjectiv masculin cu pluralul imprescriptibili şi femininul imprescriptibilă-imprescriptibile. Din aceeaşi familie lexicală, apare şi !imprescriptibilitate, substantiv feminin cu genitiv-dativul imprescriptibilităţii.

* improvizat, ca substantiv neutru, este o noutate în DOOM2

! impulsie apare ca variantă unică a termenului (cel care coexista anterior – impulsiune – dispare); este substantiv feminin cu genitiv-dativul impulsiei şi pluralul impulsii(le) şi este un sinonim al lui impuls. Înrudit cu acestea, apare substantivul *impulsionare, feminin cu genitiv-dativul impulsionării.

* imunitar este adjectiv masculin cu pluralul imunitari şi femininul imunitară-imunitare. Din aceeaşi sferă semantică, şi tot ca noutate, este consemnat adjectivul *imunologic, masculin cu pluralul imunologici şi femininul imunologică-imunologice.

* inadecvare e substantiv feminin cu genitiv-dativul inadecvării; se desparte în silabe fie i-na-dec-va-re, fie in-a-dec-va-re.

(De observat că toate cuvintele formate prin derivare cu sufixul in- au acum două variante de silabaţie.)

© 2024 blog.ro-en.ro