18 apr.

DOOM 2: gângav – gemelipară

! gângav/gângáv acceptă acum ambele forme accentuale; are atât valoare adjectivală, cât şi substantivală, masculin cu pluralul gângavi/gângávi şi feminin gângavă/gângávă, cu pluralul gângave/gângáve

! gârgâr este substantiv neutru care are acum numai o formă de plural – gârgâre (a dispărut gârgâruri); termenul denumeşte o „unealtă folosită la pescuitul marin prin încercuirea şi adunarea bancurilor de hamsii, stavrizi, scrumbii etc.”

! gârniţă (varianta gârneaţă a dispărut) este un regionalism, substantiv feminin cu genitiv-dativul gârniţei şi pluralul gârniţe („arbore înrudit cu stejarul”)

* geacă (gea-că) primeşte, în sfârşit, drept de existenţă (giacă-giace nu mai apare); este menţionat ca substantiv feminin cu genitiv-dativul gecii şi pluralul geci

* gemelar apare ca noutare, adjectiv masculin cu pluralul gemelari şi femininul gemelară-gemelare („referitor la gemeni”). Din aceeaşi familie lexicală, !gemelipară primeşte, pe lângă valoarea adjectivală anterioară, şi valoare substantivală, feminin cu pluralul gemelipare; termenul de referă la „femeie care a născut gemeni”.

© 2024 blog.ro-en.ro