27 iun.

După utilizare

O literă greşită poate conduce la belele :))

22 nov.

DOOM 2: fiziopatolog – flauşat

* fiziopatolog (fi-zi-o-pa-to-log) apare ca noutate, substantiv masculin cu pluralul fiziopatologi („specialist în fiziopatologie – ramură a medicinei care studiază modul de producere a bolilor”). Cu ajutorul aceluiaşi element de compunere se formează *fizioterapeut (substantiv masculin cu pluralul fizioterapeuţi) şi *fizioterapeută (substantiv feminin cu genitiv-dativul fizioterapeutei şi pluralul fizioterapeute) – adică specialişti în fizioterapie („metodă de tratament medical cu ajutorul agenţilor fizici: aer, lumină, apă, electricitate etc.”).

* flamenco este un hispanism care denumeşte un dans, substantiv neutru care se articulează flamencoul

! flash vine din limba engleză şi nu mai acceptă decât varianta grafică originală, cu pronunţia indicată fleş; este substantiv neutru articulat flash-ul şi având pluralul flash-uri. Din aceeaşi zonă lingvistică, apare *flashback (pronunţat fleşbec şi despărţit flash-back), substantiv neutru cu pluralul flashbackuri (flash-ba-ckuri).

* flatulenţă este şi el introdus ca noutate, substantiv feminin cu genitiv-dativul flatulenţei; termenul înseamnă „acumulare excesivă de gaze în stomac şi în intestine; evacuare frecventă, abundentă şi necontrolată a acestora; flatuozitate, meteorism”

* flauşat (se desparte fla-u-şat) este adjectiv masculin cu pluralul flauşaţi şi femininul flauşată-flauşate; se referă la „ţesături supuse unei prelucrări speciale, care le dau un aspect pufos şi moale”

21 apr.

The Foolish Fugitive

Clasica parabolă biblică, reformulată folosind cuvinte care încep cu f, pentru exersarea pronunţiei

© 2024 blog.ro-en.ro