04 feb.

Fără proteză dentară

Să ne gândim şi la câini! :D

01 sept.

DOOM 2: dicţie/dicţiune – digest

! dicţie/dicţiune are două forme acceptate (cea de-a doua fiind singura care figura în dicţionarul vechi), având genitiv-dativul dicţiei/dicţiunii şi pluralul dicţii/dicţiuni

! dieceză/dioceză (sinonim al lui „eparhie, episcopie”) are şi el două forme corecte, genitiv-dativul diecezei/diocezei şi pluralul dieceze/dioceze. Din familia lui lexicală, suferă acelaşi tip de modificări adjectivul masculin !diecezan/diocezan; are pluralul diecezani/diocezani şi femininul diecezană/diocezană – diecezane/diocezane.

! diesel primeşte lămuriri referitoare la sens – „motor”, la provenienţă – germanism, la pronunţie – dizăl şi la despărţirea în silabe – die-sel; cuvântul este un substantiv neutru cu pluralul diesele. I se adaugă în DOOM2 şi termenul de origine, substantivul propriu *Diesel (nume de persoană).

* diferit („care diferă”) apare ca noutate, adjectiv masculin cu pluralul diferiţi şi femininul diferită-diferite, în structuri de tipul opinii diferite, opiniile sunt diferite. De asemenea ca noutate, apare şi *diferiţi („fel de fel”), folosit la plural pentru masculine, cu forma diferite pentru feminine (diferite opinii); genitiv-dativul pentru ambele genuri este diferitor (neprecedat de alt determinant cu formă cazuală marcată), în timp ce pentru acuzativ se foloseşte precedat de a sau la (a/la diferiţi, a/la diferite).

* digest („rezumat”) este un anglicism care se pronunţă daĭgest, substantiv neutru cu pluralul digesturi

06 iul.

Cuvinte care încep cu literele D, E, F

Cum se pronunţă şi unele exemplificări

© 2024 blog.ro-en.ro