24 feb.

DOOM 2: a se delăsa – deltaplan

* a se delăsa primeşte lămuriri asupra propriilor forme (anterior singura indicaţie era o redirecţionare către a lăsa); indicativul prezent este eu mă delas, tu te delaşi, el se delasă, iar conjunctivul este el să se delase. Din aceeaşi familie lexicală primim *delăsător, care funcţionează cu valoare de substantiv masculin sau de adjectiv cu pluralul delăsători şi femininul delăsătoare-delăsătoare.

! délco / delcóu („cap distribuitor la motoarele cu aprindere electrică”) are două variante grafice, care sunt şi diferit accentuate; substantivul neutru are articularea délcoul/delcóul şi pluralul délcouri/delcóuri – forme identice grafic, dar diferite ca accent

* a delexicaliza este un verb nou, cu indicativul prezent el delexicalizează; se referă la „a face să piardă sau a pierde conţinutul semantic”

* Delfinul apare ca substantiv propriu masculin, numele unei constelaţii

* deltaplan intră în dicţionare (cu întreaga lui familie lexicală) ca substantiv neutru cu pluralul deltaplane. Găsim, de asemenea, *deltaplanism (substantiv neutru) şi *deltaplanist-deltaplanişti (substantiv masculin)

© 2024 blog.ro-en.ro