31 mart.

Recunoaştem cuvintele aşa cum recunoaştem chipurile

Cititorii cu experienţă recunosc cuvinte întregi cam în aceiaşi manieră în care recunosc un chip, spun cercetătorii care au observat schimbările în scanările creierelor care apar în momentul în care adăugăm un cuvânt nou în “dicţionarul visual”. Cuvintele nu sunt citite literă cu literă, aşa cum o fac copiii de clasa întâi după cum le spune învăţătorul să procedeze când încep să înveţe să citească.

Aceste rezultate ar putea ajuta la descoperirea unor modalităţi mai bune de a preda cititul persoanelor cu dificultăţi de auz sau dislexie, declară autorii lucrării de la Centrul Medical al Universităţii Georgetown, Washington, D.C, SUA, publicată în Journal of Neuroscience.

Continuare »

09 iul.

Mic dicţionar

Un puşti scoţian îi spune unui prieten de joacă:
– Tatăl meu mi-a dat un mic dicţionar de ziua mea.
– Cât de mic?
– Nu am găsit cuvintele să-i mulţumesc…

02 apr.

Defectele cuvintelor

Într-o familie de cuvinte, Mea îi reproşează lui Eu:
– Ai o fire atât de egoistă!
– Uite cine vorbeşte! Tu, care eşti întotdeauna posesivă!

30 mai

100 de cuvinte

Editorii dicţionarelor „American Heritage” au publicat „100 Words That All High School Graduates — And Their Parents — Should Know” („100 de cuvinte pe care toţi absolvenţii de liceu — şi părinţii lor — ar trebui să le ştie”).

100words.gif

Steven Kleinedler, senior editor, a declarat: „Cuvintele pe care le propunem nu se doresc a fi o listă exhaustivă, ci un test prin care absolvenţii şi părinţii lor îşi pot măsura cunoştinţele. Dacă eşti capabil să foloseşti corect aceste cuvinte, este foarte probabil să ai o bună stăpânire a limbii.”

Continuare »

25 mai

Cuvinte

Americanii: Scriu cuvintele diferit, dar tot îi spun „engleză”
Britanicii: Pronunţă cuvintele diferit şi tot îi zic „engleză”
Australienii: Adaugă „G’day”, „m’ame” si un accent greoi oricărui lucru pe care îl spun în încercarea de a face rost de o femeie
Canadienii: Adaugă câte un cuvânt care nu poate fi găsit în dicţionarul englez fiecărei fraze pe care o spun
Românii: Adaugă câte un cuvânt care nu poate fi găsit în niciun dicţionar fiecărei fraze pe care o spun

© 2024 blog.ro-en.ro