25 apr.

„Quidditch” şi „potterhead” în Oxford English Dictionary

J.K. Rowling a inventat termenul „quidditch”, însă Oxford Dictionaries a oferit termenului vrăjitoresc o nouă definiţie o dată cu adăugarea în tomul său şi nu mai reprezintă un joc destinat doar celor care pot zbura în romane, ci „un joc de echipă care se joacă cu cozi de mătură, în care golurile sunt socotite prin aruncarea unei mingi printr-unul din cele trei inele fixate la capetele terenului.”

Sportul a devenit popular printre tineri, organizaţi în două echipe de câte şapte jucători, care încearcă să înscrie cât mai multe puncte. Se pot câştiga puncte bonus capturând „snitch” – o etichetă mică ataşată de pantalonii unui jucător neutru.

Dicţionarul acordă credit scriitoarei J.K. Rowling, care a inventat termenul, atunci când furnizează originea acestuia. De la începutul secolului al XXI-lea, „quidditch” derivă din numele unui joc magic descris în romanul din 1997 semnat de J.K. Rowling, „Harry Potter şi Piatra filozofală”, pe care sportul se bazează.

Mel Piper, preşedinte al QuidditchUK, care a dezvoltat sportul şi acum îl guvernează în Marea Britanie, a primit cu entuziasm vestea:

Arată cât de departe am ajuns ca sport şi e o etapă cheie în dezvoltarea noastră fiind legitimat în drepturile noastre.

Jack Lennard, creierul din spatele Premier League a sportului care se va lansa în acest an, este în asentiment:

Suntem toţi încântaţi. Nu doar că se foloseşte versiunea noastră privind sportul, dar e folosit în ortografiere şi cu „q” mic, aşa cum noi ortografiem mereu termenul, până la urmă scriem fotbal, baschet sau alt sport în acelaşi fel.

Există echipe de quidditch în Oxford, au avut loc turnee, ca de exemplu Cupa Europeană de Quidditch, şi s-a creat Asociaţia Internaţională de Quidditch.

Dintre termenii care urmează a fi incluşi în OED fac parte:

  • potterhead – descrie un super-fan al lui Harry Potter.
  • wrock – (forma scurtă pentru Wizard Rock) un gen musical preferat de elevii de la Hogwarts.
  • Bellatrix – numele unuia dintre personajele lui Rowling ar putea fi, de asemenea, inclus în OED.
  • muggle – desemnează o persoană căreia îi lipseşte o anumită abilitate (cum ar fi vrăjitoria) sau care e privită drept inferioară într-o anumită privinţă.
  • horcrux – obiect care conţine răutatea unui vrăjitor.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro