28 ian.

Pronumele singular „they” a fost numit Cuvântul decadei

Pronumele neutru „they” a fost votat cuvântul decadei de către experții americani de la American Dialect Society, devansând alți candidați precum „climate” și „meme”.

„They” este folosit în engleză de un număr tot mai mare de indivizi nonbinari, persoane care nu se identifică nici cu genul masculin, nici cu cel feminin. Aceștia preferă pronumele neutru la plural pentru a ocoli tradiționala formă de masculin „he” și de feminin „she”. 

Deși probabil că nu ne gândim prea mult la limba pe care o folosim pentru a comunica zilnic, cuvintele, expresiile și propozițiile pe care le utilizăm pentru a naviga și descrie lumea din jurul nostru sunt extrem de importante și ne spun foarte multe lucruri despre cultura în care trăim.

De la “binge-watch” la “emoji” și “youthquake” până la “climate emergency”, cuvintele anului alese de organizații și dicționare în ultimii câțiva ani ne vorbesc foarte clar despre lumea în care coexistăm. Dar dacă am alege un singur cuvânt care să conțină o întreagă decadă?

În ultimii 30 de ani, American Dialect Society s-a alăturat organizațiilor similare care aleg cuvântul anului (au ales “pronumele (mele)” pentru 2019), însă pentru a marca finalul anilor 2010, au selectat și un cuvânt pe care îl consideră reprezentant al decadei: “they”. 

Ben Zimmer, director al Comitetului cuvintelor noi de la American Dialect Society spune:

Când un segment de bază al unei limbi, cum sunt pronumele, devine un indicator vital al tendințelor sociale, lingviștii îi acordă atenție. Selectarea “pronumelor (mele)” drept cuvântul anului indică cât de personal a devenit exprimarea genului ca parte a discursului comun. Această tendință se reflectă și în pronumele singular “they” ales cuvântul decadei a cărui recunoaștere sporește în rândurile celor ale căror identități nu se conformează cu “he” sau “she”.

Alte cuvinte aflate pe lista scurtă a American Dialect Society pentru Cuvântul decadei includ “#BlackLivesMatter”, “#MeToo”, “climate”, “emoji”, “meme”, “opioid crisis” și “woke”. 

Numirea lui “they” cuvântul decadei vine după ce și dicționarul Merriam-Webster a desemnat cuvântul “they” cuvântul anului. Collins Dictionary a subliniat și el numărul în creștere al celor care se identifică ca neconformi cu un gen și au inclus “non-binary” în dicționarul lor.

Gigantul din domeniul tech, Apple, a adăugat emoticoane “neutre” care nu fac distincția între genuri la ultima versiune a sistemului de operare.

Un lucru este sigur, numirea lui “they” drept cuvântul decadei arată cât de departe a ajuns societatea când vine vorba de acceptarea persoanelor ale căror identități nu se încadrează în categoria binară masculin/feminin, iar acesta e un lucru care trebuie sărbătorit.

American Dialect Society numiseră „they” cuvântul anului în 2015, iar „google” și „web” sunt cuvintele ultimelor două decade.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro