08 oct.

Oportunitate pentru elevii de liceu de a studia 1 an în Marea Britanie

Junior Achievement România împreuna cu Headmasters’ & Headmistresses’ Conference organizează în România o nouă ediţie a programului de burse HMC – Projects in Central and Eastern Europe.

Anual, prin participarea la program, 50 de elevi din 13 ţări din Europa Centrală şi de Est (Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina) au oportunitatea de a studia în Marea Britanie.

Din 2009 până în 2013, 35 de elevi români au beneficiat pentru un an de o bursă de studiu (care acoperă taxele şcolare, cazarea şi cheltuielile de masă), pentru a studia în clasa a XI-a într-o şcoală independentă din Marea Britanie.

Bursierii au şansa de a se familiariza cu sistemul educaţional britanic, precum şi de a-şi dezvolta abilităţi diverse, dincolo de spaţiul academic, prin participarea la activităţi extracurriculare din domeniul artei, sportului şi culturii.

Programul se adresează elevilor talentaţi de clasa a X-a, independenţi, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanţe academice deosebite şi recomandări din partea profesorilor coordonatori, implicaţi activ în activităţi extracurriculare şi de voluntariat. De asemenea, un criteriu important este capacitatea potenţiala a elevului de a se adapta într-o altă ţară şi de a contribui prin propriile sale interese şi rezultate la viaţa şcolii britanice.

În România, procesul de evaluare implică mai multe etape de selecţie a candidaţilor potriviţi pentru program: trimiterea unui formular de aplicaţie electronic (preselecţie), participarea la un test de limba engleză şi la un interviu cu reprezentanţii HMC din Marea Britanie (selecţie finală).

Părinţii elevilor care sunt aleşi ca bursieri plătesc către HMC Projects, înainte de plecarea elevului în Marea Britanie, o taxă administrativă de 1.500 de lire.

Elevii români pot aplica la program până pe 15 noiembrie 2013, dacă îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

  • să fie înscrişi în clasa a X-a şi să aibă la 1 septembrie 2014 între 16 ani şi 17 ani şi 6 luni;
  • să nu ocupe deja un loc într-o şcoală din Marea Britanie;
  • venitul părinţilor (brut, combinat) pe anul 2013 să nu depăşească echivalentul în lei a 25.000 lire.

Informaţii complete despre procesul de aplicare şi despre ce presupune experienţa educaţională la o şcoală independentă din Marea Britanie pot fi consultate pe site-ul www.burselehmc.jaromania.org.

Adauga un comentariu!Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro