20 ian.

Limba română la Expolangues

Limba și cultura română au fost promovate de Institutul Cultural Român, sub stindardul Uniunii Europene, la salonul Expolangues din Paris, cea mai mare manifestare anuală dedicată limbilor străine în Franța, în perioada 14-17 ianuarie 2009.

Uniunea Europeană a fost oaspetele de onoare al celei de a 27-a ediții a salonului Expolangues, care a cuprins 200 de standuri reprezentând peste 60 de limbi.

La invitația comisarului european pentru multilingvism Leonard Orban, fiecare țară din Uniunea Europeană și-a prezentat limba și cultura proprie. Institutul Cultural Român din Paris a prezentat o lecție de limba română susținută de filologul Dan Culcer, care predă și cursurile săptămânale la sediul ICR, iar asociația Les chants valaques a prezentat un spectacol de Cântece și dansuri din folclorul românesc. Sub îndrumarea interpretei de muzică populară și romanțe Marieta Bratu Palaghia, ansamblul asociației a susținut din 1991 aproape 900 de spectacole la Paris, în Franța și în străinătate.

Institutul Cultural Român din Paris desfășoară un ambițios program de promovare a limbii române. În luna februarie, va organiza prima sesiune de evaluare a cunoștințelor de română ca limbă străină, cu diplomă emisă de Institutul Limbii Române de la București. Această premieră pentru o instituție de reprezentare a României este un proiect pilot care ar putea fi preluat și de alte institute culturale din străinătate. Ea răspunde nevoii de a atesta cunoștințele de limba română cu o diplomă recunoscută pe plan internațional. Pe termen mediu, demersul are ca scop constituirea unei rețele de centre de examinare, după modelul diplomelor de limbă engleză (TOEFL), franceză (DALF), germană sau spaniolă.

Adauga un comentariu!Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro