21 nov.

Ghiciţi de ce aceste ţări au denumirile pe care le au

Un studiu al cercetătorilor de la Oxford Dictionary despre numele regiunilor lumii a ajuns la concluzia că aproape fiecare ţară este denumită după unul dintre următoarele patru lucruri: trib sau un grup etnic, o persoană importantă, numele unui punct cardinal sau o trăsătură a teritoriului.

Din 195 de ţări, numai 20 nu se încadrează în aceste criterii. Anglia, de exemplu, este denumită după anglii din secolul al V-lea, un trib al primilor locuitori. Alte ţări europene urmează exemplul, fiind denumite după un trib: Franţa după franci, iar Italia după tribul vitali. De fapt, aproximativ o treime din ţări sunt denumite după un trib istoric.

Statele Unite ale Americii şi Filipine sunt două exemple de state botezate după o persoană anume. America vine de la versiunea latină a exploratorului italian Amerigo Vespucci. Similar, Filipine vine de la regele Spaniei, Filip al II-lea, care a ocupat ţara în numele său.

Cristofor Columb e în vârful listei cu cele mai multe state numite după el. Acesta a botezat Saint Lucia după sfânta catolică Lucia şi Saint Kitts & Nevis, după Kitt considerat a fi nume de alint al lui Cristofer.

Norvegia şi Australia provin de la punctele cardinale, Norvegia însemnând „calea nordului” şi Australia semnificând „sudic”. Numai 25 de ţări urmează acest tipar.

Denumiri mai creative provin de la o trăsătură a unui teritoriu, cum ar fi Costa Rica, care înseamnă „coasta bogată” şi Honduras ce semnifică „apă adâncă” sau „adâncime”.

Siria este unul dintre statele a cărui denumire nu are origine cunoscută.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro