19 sept.

DOOM 2: pește-auriu – petroduroscop

! pește-auriu deschide seria denumirilor speciilor de pești care au suferit unele modificări; substantivul masculin are pluralul peștii-aurii. I se alătură substantivele masculine !pește-ciocan (cu pluralul pești-ciocan), !pește-cu-spadă (cu pluralul pești-cu-spadă), !pește-de-mare (cu pluralul pești-de-mare) și !pește-fierăstrău (cu pluralul pești-fierăstrău). Dintre noutăți, sunt menționate *pește-cu-șapte-nume (substantiv masculin cu pluralul pești-cu-șapte-nume) și *pește de mare – structură alcătuită din substantiv masculin + prepoziție + substantiv feminin (diferit de compusul cu cratimă). Un caz aparte este substantivul masculin !peștele-lui-Solomon, care este folosit doar cu forma articulată.

! petit este substantiv neutru cu pluralul petite („corp de literă cu mărimea de opt puncte tipografice”)

! petítio princípii este o expresie latinească – tio se pronunță țio; se desparte pe-ti-ti-o prin-ci-pi-i și are valoare de locuțiune substantivală de gen feminin; se folosește în logică și este un „raționament greșit care constă în aceea că pentru demonstrarea unei teze se pleacă de la o aserțiune întemeiată ea însăși pe acea teză”

* petrodolár (
pe-tro-do-lar) este substantiv masculin cu pluralul petrodolári („dolar american obținut prin vânzarea petrolului de către țările exportatoare de petrol”)

! petroduroscóp are două variante corecte pentru despărțirea în silabe – pe-tro-du-ros-cop/pe-tro-du-ro-scop; este substantiv neutru cu pluralul petroduroscoápe (”instrument pentru măsurarea durității rocilor în zăcământ, în scopul determinării comportării lor la perforare și la prelucrare”)

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro