27 nov.

DOOM 2: Berbecul – beton

* Berbecul (constelaţie, zodie) apare – primul dintre cele douăsprezece semne zodiacale, cu precizarea că este acceptat ca substantiv propriu masculin… Nu sunt sigură că înţeleg de ce nu se specifică forma nearticulată.

* bermudă apare ca substantiv feminin (mie îmi par cam… „pantaloni” pentru asta…), cu genitiv-dativul bermudei şi pluralul bermude. Termenul vine de la denumirea Insulelor *Bermude, substantiv propriu feminin, cu formă numai pentru plural… Nu era o idee să se cheme tot la plural şi nădragii?

! bestseller ajunge şi la noi, anglicism care respectă pronunţia [ller pron. lăr], dar nu şi grafia; cuvântul are variantă neaoşă de plural – bestselleruri

! betegeală e termen modificat, lucru ce m-a surprins peste măsură, pentru că nu ştiam că până acum forma corectă era betejeală… Termenul popular are genitiv-dativul articulat betegelii şi pluralul betegeli. În plus, modificarea apare şi la verbul corespunzător – !a betegi, regionalism cu prezentul 3 betegesc, imperfectul betegea şi condiţionalul să betegească. Hai că pe-ăsta l-am zis bine avant la lettre!

! beton e şi el un neutru zăpăcit, pentru că – mai nou – îi schimbară forma la plural: în cazul mai multor tipuri (sorturi, cică!), le zicem betoane, nu betonuri. Nu pot să nu mă întreb câţi dintre noi le zic în vreun fel… da’ în caz că ne punem întrebări existenţiale, nu strică de ştiut!

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro