03 mai

Dicţionarul Xinhua marchează două recorduri mondiale Guinness

Dicţionarul Xinhua a fost declarat oficial „Cea mai bine vândută carte din lume” şi „Cel mai popular dicţionar” de către Guinness World Records într-o ceremonie desfăşurată la Londra, cu 567 milioane de copii vândute în întreaga lume până la 28 iulie 2015. Este primul dicţionar contemporan chinez (de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949) ce se găseşte pe rafturile bibliotecilor din aproape toate locuinţele din ţară.

South China Morning Post scrie că prima ediţie a dicţionarului a fost publicată de Editura Educaţia Poporului în 1953. Din 1957, Editura Comercială a tot publicat ediţii adăugite ale dicţionarului. Cunoscut drept „Dicţionarul naţional”, Dicţionarul Xinhua a fost o unealtă educativă pentru câteva generaţii de chinezi, purtător al culturii unei mari naţiuni şi cu impact asupra vieţilor lingvistice a miliarde de cetăţeni. Este o unealtă bună şi pentru străinii care învaţă limba şi cultura chineză.

Marco Frigatti, reprezentantul Guinness, a declarat publicaţiei China Daily: „Echipele noastre au cercetat amănunţit, au colecţionat şi examinat extensiv datele referitoare la aceste două categorii şi suntem încântaţi să concluzionăm că Dicţionarul Xinhua este cel mai popular dicţionar şi cea mai bine vândută carte ce se înnoieşte regulat.”

Preşedintele China Publishing Group, Tan Yue, consideră că cele două categorii Guinness arată modul în care limba chineză influenţează restul omenirii şi a fost citat de China Daily: „China Publishing Group are edituri premiate de multe ori şi publicaţii recunoscute la scară mondială, Editura Comercială şi Dicţionarul Xinhua fiind exemple tipice.”

Yu Dianli, preşedintele Editurii Comerciale, se aşteaptă ca distincţiile menţionate mai sus să deschidă calea pentru mai multe iniţiative şi colaborări între grupurile academice internaţionale şi presă.

Adauga un comentariu!Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro