04 dec.

Cuvântul anului 2018 pentru Cambridge Dictionary: nomophobia

Toți suntem de acord că suntem din ce în ce mai dependenți de telefoanele smart, iar Cambridge Dictionary a declarat „nomophobia” cuvântul anului 2018, ales de utilizatorii săi.

Neologismul, folosit pentru prima oară în 2008, este frica sau îngrijorarea la ideea de a rămâne fără telefonul mobil sau de a nu putea să-l folosim. Cuvântul provine din amestecul silabelor care declară: “NO MObile PHOne phoBIA” (“fobia de a nu avea telefonul mobil”).

Termenul a surclasat propuneri ca “gender pay gap” (diferențe de remunerație în funcție de gen), “ecocide” (distrugerea mediului natural dintr-o zonă sau afectare severă a acestuia) și “no-platforming” (practica prin care se refuză cuiva o oportunitate de a-și face ideile sau credințele cunoscute public, deoarece consideri că aceste credințe sunt periculoase sau inacceptabile).

Pentru prima oară, editorilor unuia dintre cele mai folosite dicționare din lume li s-a cerut să voteze pentru termenul care sumarizează cel mai bine anul 2018. “Nomophobia” a dominat listele de voturi, utilizatorii Cambridge Dictionary de la Tokyo la London până la New York au ales termenul la ani de zile după ce a fost popularizat de media britanică ca urmare a unui raport YouGov.

Wendalyn Nichols, manager editorial al Cambridge Dictionary, spune:

Adăugăm mii de termeni noi și definiții în fiecare an și dorim să le oferim utilizatorilor noștri oportunitatea de a-și exprima vederile asupra cuvintelor care reflectă cel mai bine tendințele și evenimentele de anul acest. Anxietatea de separație se referă acum și la relațiile intime – deseori disfuncționale – cu telefoanele noastre mobile.

Anxietatea de separație de telefon, prima oară identificată în 2016, e mai ubicuă decât s-a crezut, pretind cercetătorii care studiază răspunsurile cognitive ale utilizatorilor și neutilizatorilor de telefoane mobile. Un studiu din Hong Kong a arătat că cei care își folosesc telefoanele mobile pentru a stoca, parjata și accesa memoriile suferă cel mai mult de “nomophobia”.

Un articol din 2014 apărut în Psychology Today urmărește originile cuvântului “nomophobia”, care datează din 2010, cu ocazia unui studiu efectuat de UK Post Office. În acel studiu se spunea că aproape 53% dintre utilizatorii de telefoane mobile din Marea Britanie erau anxioși dacă își pierdeau telefonul mobil, rămâneau fără baterie sau nu aveau acoperire în rețea. Studiul a indicat și că 58% bărbați și 47% femei sufereau de această fobie.

În SUA studiile au arătat că două din trei persoane dorm cu sau lângă telefoanele mobile. Una din cinci persoane au declarat că ar merge desculți o săptămână decât să ia o pauză de la telefon, 66% dintre adulți suferă de această fobie a lipsei de telefon mobil.

Doctorul Kim Ki Jo declară:

Utilizatorii percep telefoanele mobile ca sinele lor extinse și se atașează de dispozitive. Oamenii experimentează sentimente de anxietate și neplăcere când sunt separați de telefoanele lor ca atunci când îi smulgi copilului o jucărie din mână.

Sociologii și psihologii din toată lumea cred că telefoanele mobile par să umple un vid emoțional pentru generația Z (cei născuți după jumătatea anilor 1990) care trăiesc din ce în ce mai mult și indirect prin intermediul internetului. Prin proliferarea rețelelor de socializare, telefoanele mobile au devenit indispensabile în a ne ține conectați și informați tot timpul.

Profesorul Mark Griffiths remearcă că imposibilitatea de a suna sau de a scrie mesaje text rareori provoacă anxietate de separație și explică:

Oamenii nu își folosesc telefoanele mobile ca să vorbească cu alți oameni – vorbim de dispozitive conectate la internet care permit oamenilor să interacționeze cu o mulțime de aspecte ale vieții lor.

Nu doar că folosirea obsesivă a telefonului e pierdere de timp, însă și navigatul pe internet la nesfârșit are un impact mai mare asupra minții umane decât s-a anticipat anterior. Expunerea constantă la stimuli audio-vizuali și consumul adictiv al informației care nu se mai termină niciodată ne pot întrista sau entuziasma conducând efecte grave asupra activităților creierului.

Un stiudiu din Coreea de Sud efectuat pe adolescenții cu dependență la internet sau telefon mobil a demonstrat că creierele lor au înregistrat nivele mai mari ale unui neurotransmițător care încetinește neuronii ceea ce duce la niveluri reduse de control și atenție făcând oamenii mai susceptibili în a fi distrași.

Pentru a diminua dependența toxică, cercetătorii ne recomandă să punem deoparte conștient telefoanele sau să le lăsăm acasă când și când. Centrele de detoxifiere digitală răsar peste tot în SUA. Franța a interzis deja telefoanele mobile în școli. O mișcare similară din Marea Britanie a dus la îmbunătățirea rezultatelor la teste.

Totuși, apariția conceptului “nomophobia” expune probabil cea mai rea latură a dependenței de mediul online.

Ținând cont de faptul că este un concept nou, nu există prea multe tratament oficiale. Totuși, psihoterapia cognitiv-comportamentală, combinată cu intervențiile farmacologice pot da rezultate. Și asta înseamnă să trăim departe de dispozitive ca să ne întărim comportamentul autonom. Cazurile extreme implică folosirea neuropsihofarmacologia, ceea ce înseamnă administrarea de benzodiazepine sau antidepresive.

În concluzie, în general vorbind, dacă simțiți că folosiți telefonul mobil un pic prea mult sau nu puteți să stați 3 ore fără el, e timpul să-l lăsați din mână și să faceți o plimbare în parc. Nu, nu în sens metaforic. O plimbare adevărată, cu oameni și copaci reali din parc.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro