Cum să învăţ limba engleză?
Această întrebare şi-o pun mulţi, dat fiind că limba engleză devine tot mai mult o necesitate. Cunoaştere ei deschide uşa lumii. Chiar dacă nu călătoreşti sau nu lucrezi în străinătate, pe internet există atâtea informaţii foarte interesante în limba engleză, încât ar trebui să fie o motivaţie suficientă.
Soluţia clasică pentru învăţarea unei limbi străine este participarea la cursuri. Evident, un profesor poate ajuta foarte mult şi poate face ca lucrurile să evolueze mai repede. Poate corecta greşelile şi poate răspunde la întrebări. Totuşi, dacă nu eşti vreun magnat, un profesor nu îţi stă permanent la dispoziţie, iar învăţarea unei limbi străine înseamnă în primul rând mult exerciţiu. Două ore pe săptămână nu înseamnă mare lucru, dacă rămân doar atât.
Pentru studiu individual, există cărţi, CD-uri şi DVD-uri, chiar şi programe pentru calculator. Fiecare vine cu o metodă care îşi propune să conducă cât mai rapid spre bune rezultate. Necesită însă ceva timp, iar învăţarea se rezumă la o anumită schemă, fără a induce un vocabular bogat. Sunt foarte bune pentru asumarea cunoştinţelor de bază şi a unor fraze şi expresii uzuale, dar nu este suficient.
De fapt, întrebarea este: „Cum să exersez mult timp, fără să-mi sacrific multe ore zilnic?” În general, omul modern nu are mult timp la dispoziţie. Ideea este să combini învăţarea cu celelalte activităţi zilnice. După acumularea unui minim de cunoştinţe prin metode sistematizate, trebuie acordată o atenţie perseverentă fiecărei vorbe în limba engleză care îţi iese în cale.
Cântecele în limba engleză care îţi plac atât de mult şi pe care le tot fredonezi, trebuie înţelese cu exactitate. De obicei, versurile sunt uşor de găsit pe internet (scrii titlul între ghilimele şi lyrics), iar traducerea lor nu ridică probleme deosebite. După ce afli ce spun, poate îţi vor plăcea şi mai mult. Sau, cine ştie, poate treci la altceva.
La film, dialogul original trebuie ascultat, iar subtitrarea să fie doar un ajutor. Când începi să-ţi dai seama cât de proastă este traducerea, nu o să mai poţi altfel şi va deveni un obicei.
Atunci când cauţi ceva pe internet, alege să o faci în limba engleză. Este mai dificil o vreme, dar vei simţi că merită efortul, iar în timp va fi din ce în ce mai uşor. Dacă te interesează calculatoarele, vei găsi informaţii mai ample şi interesante. Dacă te interesează norii cumulonimbus, cu atât mai mult. Chiar şi dacă nu te interesează nimic altceva decât să te distrezi, poţi găsi bancuri şi caricaturi în limba engleză.
Cei mai curajoşi pot chiar citi cărţi în limba engleză. Unele se pot dovedi dificile (de exemplu, cele cu un limbaj arhaic sau foarte poetic), dar altele sunt surprinzător de accesibile. Cărţile de specialitate sunt excelente pentru dezvoltarea vocabularului în respectivul domeniu.
Unele produse au instrucţiuni atât în română, cât şi în engleză. O comparaţie este deseori utilă.
Dacă ai chef de chat, o poţi face cu englezi sau americani. Le poţi observa modul de exprimare şi poţi învăţa cum se discută informal, ceea ce e mai rar prin manualele de limba engleză.
Dicţionarul trebuie să fie întotdeauna la îndemână. În general, un dicţionar software este de preferat, pentru că rezultatele se obţin mult mai rapid, dar sunt şi situaţii când un dicţionar tipărit este mai potrivit. Uneori sunt foarte utile şi dicţionare specializate.
Dacă chiar vrei să înveţi limba engleză, nu mai căuta justificări. Chiar poţi exersa în fiecare zi.
da adevarat
8 ianuarie 2014 la 11:46