10 dec.

Cancel culture – termenul anului 2019 pentru Macquarie Dictionary

Macquarie Dictionary a anunțat termenul anului 2019, ales dintr-o lungă listă de termeni care surprind cel mai bine esența anului ce a trecut. Câștigătorul anului trecut a fost expresia „Me Too”, iar în câștigătorul din 2017 a fost atunci relevant, însă acum ne lasă pe toți cu adevărat perplecși, anume expresia „milkshake duck”.

În 2019, termenul câștigător este „cancel culture”, pe care comitetul editorilor l-a definit drept „atitudine a unei comunități care critică sau aduce în discuție retragerea sprijinului unei figuri publice, cum ar fi anularea unui rol, interdicția de a interpreta muzica unui artist, eliminarea din social media etc., de obicei ca răspuns la o acuzație a unui act social sau comentariu inacceptabil al figurii respective”. De asemenea, „call-out culture”, „outrage culture”.

Comitetul a continuat adăugând că este „un termen care surprinde un aspect important al spiritului anului trecut, atitudine care e atât de omniprezentă care acum are un nume, termenul „cancel culture” din societate, cu bune și rele, a devenit o forță puternică”.

„Cancel culture” e un fenomen relativ recent în cadrul căruia oamenii solicită boicotarea unei figuri publice și carierei, produselor sau activității acestuia din cauza pericolului real sau perceput.

Exemplu stă distrugerea carierei producătorului de film căzut în dizgrație, Harvey Weinstein, ca urmare a campaniei „Me Too” și acuzațiilor de hărțuire sexuală.

Conceptul e luat în derâdere în ultimul timp, fostul președinte Barack Obama spunând că idea de „puritate” politică și criticarea altora nu este sustenabilă:

Trebuie să treceți imediat peste această idee de puritate, că nu ai fost niciodată compromis, că ești politic treaz și tot restul. Pericolul pe care-l văd printre tineri, în special în campusurile colegiilor, e acela că există un sentiment printre anumiți tineri, accelerat de social media, cum că modul prin care se face schimbarea să fie cât mai critic posibil legat de alte persoane și asta să fie suficient.

Alte trei cuvinte au primit mențiuni de onoare în Macquarie Dictionary la concursul de anul acesta: „eco-anxiety”, expresie care înseamnă „sentiment de angoasă și frică generate de efectele schimbărilor climatice”; „thicc” (din limba veche africano-americană care sărbătorește atitudinea pozitivă față de trupurile care nu se conformează standardelor de frumusețe occidentale ale albilor), cuvânt informal care înseamnă cu forme și voluptos; „ngangkari”, cuvânt aparținând dialectului Pitjantjatjara pentru indigen australian care practică medicina alternativă.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro