26 ian.

Australia declară „captain’s call” cel mai bun cuvânt al anului 2015

Expresia culeasă de pe terenul de cricket şi politizată de fostul premier australian Tony Abbott a devenit cuvântul anului 2015 pentru Macquarie Dictionary.

Prin „captain’s calls” se înţelege o „decizie luată de un conducător politic ori un om de afaceri fără să-şi consulte colegii”. Dicţionarul declară această alegere ca „descriind perfect” Australia în 2015.

Pe locul doi în clasament se află „lumbersexual”, o combinaţie între „lumberjack” şi „metrosexual”, referindu-se la bărbaţii din mediul urban care adoptă stilul celor care îşi petrec mult timp în aer liber, care au barbă mare şi stufoasă şi arată de parcă tocmai ar fi ieşit din pădure în flanel, cămaşă în carouri, blugi şi cizme mari. Însă aceştia acordă o atenţie deosebită înfăţişării proprii, nu e un lucru care se întâmplă pur şi simplu din senin, în sălbăticie.

Iată lista celorlalte cuvinte pretendente pe lista din 2015:

  • deso: colocvial, se referă la un şofer numit anume, care se abţine de la consumul de alcool ca să-i conducă pe alţii în siguranţă acasă. De asemenea, „deso driver”.
  • open kimono: politică de afaceri prin care se oferă liber informaţii cuiva din afară.
  • keyboard warrior: persoană care adoptă un stil excesiv de agresiv în discuţiile online, pe care în mod normal nu l-ar folosi în comunicarea orală, deseori în sprijinul unei cauze, a unei teorii, a unei viziuni asupra lumii etc.
  • ghost plate: o copertă din plastic transparent pentru tăbliţa de înmatriculare, care devină opacă când ne uităm din anumite unghiuri, acoperind astfel numărul de înregistrare; concepută pentru a împiedica identificarea de către camerele radar.
  • athleisure: îmbrăcăminte, pantofi etc., concepute şi pentru sport, şi pentru a fi purtate zi de zi
  • tri-tip: o bucată de friptură de vită din partea de jos a muşchiului
  • digital disruption: impactul tehnologiei digitale în a face diferite produse şi afaceri perimate
  • abandoned porn: gen de pornografie care pune într-o lumină romantică clădiri abandonate şi regiuni urbane în paragină. De asemenea, „ruin porn”.
  • wombat gate: o portiţă batantă, instalată într-un şanţ sub un gard, în aşa fel încât vombatidele, care noaptea urmează un traseu previzibil, pot să intre şi să iasă fără să distrugă gardul.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

© 2024 blog.ro-en.ro