20 mai

a vira

Verbul a vira are trei sensuri de bază, primul dintre acestea fiind „a schimba direcţia de mers, a face un viraj”, utilizat pentru vehicule, nave şi aeronave sau despre oamenii care le conduc. Se pare că, utilizat în domeniul maritim, termenul mai înseamnă „a trage, a readuce la bord o parâmă, lanţul şi ancora navei, a ridica o greutate”. Desigur, în sens metaforic, verbul înseamnă „a schimba tema discuţiei, a trece la altă vorbă”, pentru toate aceste situaţii, sinonimele fiind a coti ori a cârmi.

Un alt sens, mai rar folosit din cauza ariei de utilizare (în chimie, în fotografie), este cel care înseamnă „a trata o copie fotografică cu o soluţie specială pentru a schimba nuanţele de negru în alte nuanţe, a schimba culoarea unui pozitiv fotografic cu ajutorul unui reactiv”, utilizându-se chiar pentru culori – „a trece la altă culoare sub acţiunea unui reactiv”. Valoarea figurată se referă aici la „a-şi schimba nuanţa” (legat de opinie sau de o poziţie adoptată).

Dimpotrivă, unul dintre cele mai des utilizate sensul (datorită preocupărilor excesiv financiare ale omului modern) este cel care înseamnă „a trece o sumă de bani de la un cont (debitor) la altul (creditor)”, referindu-se la sume de bani ce sunt transferate prin virament. În afara plăţilor zilnice pe care le facem, astăzi vreau să mă refer la virarea celor 2% din impozitul pe venitul anul pentru susţinerea entităţilor nonprofit.

În lipsa unei opţiuni a contribuabilului, statul direcţionează cum crede el aceste sume, aşa că mă gândesc că poate nu ar strica să vă orientaţi, să vă informaţi şi să trimiteţi banii acolo unde doriţi voi. Nu e nimic complicat, trebuie doar să completaţi Formularul 230 şi să-l expediaţi. Iar dacă nu aţi găsit o cauză care să merite, Asociaţia Culturală Citatepedia şi colaboratorii ei v-ar fi recunoscători dacă i-aţi lua în consideraţie.

Adauga un comentariu!



Alte articole pe subiecte similare

  • a (se) schimba: Verbul a (se) schimba are o mulţime de sensuri şi foarte multe sinonime. Înseamnă, în ...
  • Direcţionează 2% din impozitul pe venit către ro-en.ro!: Site-ul ro-en.ro este unul dintre proiectele susţinute de Asociaţia Culturală Citatepedia, organizaţie non-profit care se ...
  • a (se) muta: Verbul a (se) muta înseamnă, în primul rând, „a se mişca din locul în care ...
  • a incendia: Verbul a incendia face parte din seria vorbelor „de sezon” – oricât de potolită ar ...
  • a împroprietări: Verbul a împroprietări se folosește doar cu valoare tranzitivă (pe cineva) și se referă, de ...

© 2024 blog.ro-en.ro